The impact of social science research (tradition) on EU policies : the relation between research and migration in Italy - Boschele, Marco (My University, 2012)
Bu tez Avrupa Birliği fonlarının Avrupa ülkelerinin sosyal bilimler politikasını ve ulusal düzeyde politikalar üzerindeki etkilerini araştırır. Bu konuda yapılmış olan önceki çabalar, sosyal bilimleri bilimsel bilginin geçerliliği konusunda sorunları ortaya çıkaran bir karar mevki olarak görmekteydi. Bu çalışma bu nedenle, öncelikle, araştırma ve siyaset yapma arasındaki ilişkiyi araştırmaktadır. Daha sonrasında, göç alanında yapılmış sosyal bilimler çalışmaları iredelenmektedir. Bu bölümde, Avrupa Birliği düzeyinde göç dinamiklerindeki değişiklikler ve bu duruma Avrupa Birliği çerçevesindeki araştırmaların nasıl yanıt verdiği analiz edilmektedir. Çalışmanın Dördüncü Bölümünde, vatandaşlık kavramı ve milliyetçilik kanunları İtalya’daki sosyal bilimler geleneği ve sosyal bilimler açısından araştırılmaktadır. Son Bölümde ise FP6 ve FP7 programları bağlamında, İtalyan üniversiteleri ve organizasyonlarında, sosyal bilimler alanında yapılan göç araştırmalarının uluslararasılaşma/ Avrupalılaşma kavramına mı yoksa ulusal olmayan bir söylemin inşasına mı yol açtığı analiz edilmiştir. Sonuç olarak, yapılan göç araştırmalarının Avrupa Birliği Komisyonu’nun direktifleri doğrultusunda bir söylem içerdiğini, ama İtalyan siyaset yapma sürecinin akademik olduğundan ve uzmanların etkisine açık olduğundan Avrupa Birliği Komisyonunun söyleminin, İtalya’daki göç politikalarının oluşturulma sürecine nüfuz edemediği ortaya konmuştur.

The thesis attempts to assess the impact of EU funded research on both, social science policy research and the policy making process at national level. Attempts, in the past, include the social sciences in the decision making process, have raised questions about the validity of scientific knowledge, in terms of its objectivity, and in terms of its legitimizing element. The starting point of this investigation, therefore, is the relationship between research and policy making. Subsequently, the thesis considers the development of social science research in the field of immigration. At EU level it analyses the changes in the dynamics of migration and how research EU Framework Programmes has responded. At national level it seeks to place the concept of citizenship and nationality law within the tradition of the social sciences in Italy and to understand how social science research has contributed to the development of policies. The thesis also analyses the research policy approach at institutional level in Italy and the involvement of Italian universities and organizations in the FP6 and FP7 to determine if takes place an internationalization/ Europeanization of social science research on immigration and/ or the construction of a ‘non-national discourse’. The thesis concludes that there is a formation of a discourse in the field of immigration research which follows the Commission directives but due to the Italian policy making process closed to academic and experts influence this discourse does not permeate the process of immigration policies making.
Keywords: Avrupa Birliği_Siyaset ve Yönetim; Avrupa Birliği_Türkiye_Uluslararası İlişkiler; İtalya_Uluslararası İlişkiler_Türkiye; Türkiye_Uluslararası İlişkiler_İtalya