Free movement of workers in the european union with special reference to EU-Turkey relations - Ayar, Yusuf (My University, 2006)
1957 tarihli Roma ve devamındaki Amsterdam süreci ile yeni yapısına kavuşan Avrupa Topluluğu anlaşması(EEC) gerçek bir birliğin yaratılmasının ekonomik ayağı bağlamında dört temel özgürlük öngörmüştür.Bunlardan biri olanemeğin-işçinin serbest dolaşım hakkı birliği sadece ekonomik yönü ile değil toplumsal açıdan etkilemektedir.Bu anlamda tüm unsurları ile işleyen bir birliğin ve ortak pazarın olmaz ise olmaz(sine qua non)öğelerinden biride emeğin -işçilerin serbest dolaşımıdır. Bunun için,serbest dolaşım hakkı kavramı üzerinde durmak açısından işçilerin sosyal güvenlik hakları bu çalışmanın konusu dışında bırakılmıştır.Serbest dolaşımın ana unsurları,bu kavramın gelişmesine yardımcı olan mahkeme kararları ve örnek davalar ile birlikte incelenerek verilmeye çalışılmıştır.Bu özgürlük karşısında Türkiye'nin ve Türk işçilerinin konumu tarihsel süreç içinde ele alınmış ve bu konu hakkında verilmiş kararlar da incelenmiştir. Bu tezin ana amacı Avrupa Birliği hukuk'un işçi ve serbest dolaşımı kavramını nasıl tanımladığının,Avrupa Adalet Divanının da bu tanımlamayı nasıl yorumladığı ve işçilerin serbest dolaşımı önündeki engellemelere karşı takındığı tavrın ortaya konulmasıdır.Yine bu tezin diğer bir ana amacı ,işçilerin serbest dolaşımının Türkiye yi, hangi tarihsel süreçten geçilerek nasıl etkilediğini ortaya koymaktır. Tezi hazırlaması için yapılan araştırmalardan bu tezin sonuç bölümünde ayrıntıları bulunacağı üzere temel olarak; * Üye devletlerin diğer üye devlet orijinli işçilerin serbest dolaşım hakkını açık ve gizli olarak önlemeye ve engellemeye çalıştıkları,bundan sonrada bu tür faaliyetlerin devam edeceği, * Avrupa Adalet Divanının serbest dolaşımın ruhuna sadık kalarak bu dolaşım önündeki engellerin kaldırılması anlayışına sıkı sıkıya bağlı olduğu, * Bu hakkın ve özgürlüğün gelişmesini verdiği kararlarla etkili olarak desteklediği, * Tam bir birlikten söz edebilmek için işçilerin serbest dolaşımının tam ve gereği gibi sağlanmasının mutlak gerektiği, * Yakın bir gelecekte özellikle Batı Avrupa ülkelerinin genc ve nitelikli iş gücüne çok ihtiyacı olacağı,Türkiye'nin bu iş gücü pazarında yerini alması ve birliğe daha entegre olması için genç ve çalışan iş gücünü nitelikli iş gücü haline getirmesinin şart olduğu sonuçlarına varılmıştır.

ECC, having its latest structure with Rome Treaty of 1957 and the following Amsterdam process, requires four basic freedoms in context of economical aspect of creation of a real union. Freedom of movement of labor and workers, which constitutes one of these freedoms, does not affect the union only economically but also socially. In this context (sine qua non) element of a union and a common market operating with all its elements element, is free movement of labor-workers. In this aspect, stating the concept of free movement right much enough, social security rights of workers are excluded from this study. Main elements of free movement were told in support of court resolutions and pioneering cases. Turkey's and Turkish workers standing against this freedom in historical process was reviewed in study and resolutions adopted with respect to this issue were examined. The main purpose of this thesis is to find out how does the European Union legislation describes the concept of workers and free movement, how does the European Court of Justice interprets this concept, and what is the attitude of ECJ regarding the obstructions against the free movement of workers. Another main purpose of this thesis is to find out how and through which historical processes does the free movement of workers affect Turkey. As a result of the researches made for this thesis, and given in detail in the conclusion section, it was found that; * the Member States, both openly and secretly, try to obstruct and prevent the free movement right of workers of another Member State origin, and that such activities will continue in the future as well; * that the European Court of Justice is faithful to the spirit of free movement and strictly devoted to the understanding of removing the barriers that obstruct free movement; * that through its decisions, it supports development of this right and freedom effectively; * that in order to talk about a perfect union, it is absolutely required to ensure free movement of workers completely and duly; * within a short time, in particular the Western European countries shall have a great demand for young and qualified labour force; and that it was a must for Turkey to transform her young and working labour force into a qualified labour force in order to take part in this labour force market and become more integrated to the Union.
Keywords: Medeni Haklar_Avrupa Birliği Ülkeleri; Serbest Dolaşım_Avrupa Birliği Ülkeleri; Serbest Ticaret_Avrupa Birliği Ülkeleri