Management by objectives as a performance appraisal system and an application (objective- based performance appraisal approach) - Aydın, Taner (My University, 2008)
Günümüzde, performans değerlendirme insan kaynakları uygulamalarının en önemlilerinden biridir. Performans değerlendirme pek çok insan kaynakları uygulaması için yararlı bir kaynak oluşturur. Performans değerlendirme pek çok örgüt tarafından hemen hemen bütün bölümler için kullanılmaktadır. Performans değerlendirmesinde çeşitli yöntem, teknik ve sistemler vardır. Amaçlara Göre Yönetim anlayışı altında kullanılan Hedef Bazlı Performans Değerleme Yöntemi, yönetim, örgüt verimliliğini arttırmak ve performans değerlemesi yapmak için yaygın olarak kullanılan yöntemlerden biridir. Bu çalışma bir performans değerlendirme sistemi olan Hedef Bazlı Performans Değerleme Sistemini, uygulamda karşılaşılan zorluklar, uygulanan sistemin verimliliği, standartlarının ve ölçütlerinin ne kadar etkili olduğu, yapılan değerlendirmenin ne ölçüde öznel ya da nesnel olduğu, avantajları ve dezavantajları gibi konuları ele almak suretiyle incelemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca Türkiye’de gıda sektöründe faaliyet gösteren ve Amaçlara Gore Yönetimi uygulayan bir kuruluşun uyguladığı Hedef Bazlı Performans Değerlendirme sistemi detaylı olarak sunularak, teori ile uygulama arasındaki benzerlik ve farklılıklar incelenmiştir. Performans değerlemenin prim sistemlerinde önemli bir araç olduğu tespit edilmiştir. Hedef Bazlı Performans Değerleme yönteminin, kariyer ile ilgili kararlarda önemli bir rehber olmakla birlikte yeterli olmadığı ve daha iyi sonuçların elde edilmesi için diğer sistemlerle entegre edilemsinin gerekli olduğu ya da diğer sistemlerle desteklenmesi gerektiği tespit edilmiştir.

Performance appraisal is one of the most significant human resources applications today. Performance appraisal can provide a useful basis for many other human resources applications. Performance appraisal is used by many of the organizations almost in every department. There are different methods and approaches to appraise performance. Objective-based approach which is used under Management by Objectives is among these widely used methods which are used both to appraise performance and to improve the productivity of an organization. This study aims to examine the objective-based Performance Appraisal approach in a food company that uses Management by Objectives. The difficulties faced in the process, the efficiency of the methods employed, how effective the criteria and standards are, to what extent the assessment is subjective or objective, and its advantages and disadvantages is examined. Also, a performance appraisal method of a food company operating in Turkey, which applies management by objectives, is presented in detail. Similarities and differences between the theory and the practice are studied; it is seen that Objective-based Performance Appraisal is an important tool which is used in premium systems. Although it is a useful guide in making career decisions it needs to be integrated or supported with other performance appraisal systems for better results.
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi; Performans Değerlendirme