Hemşirelere verilen eğitimin ve sunulan görsel materyalin ; ventrogluteal enjeksiyonlara yönelik bilgi düzeyine ve ventrogluteal enjeksiyon uygulama sıklığına etkisi - Kardaş, Sevda Çınar (My University, 2020)
Amaç: Bu araştırma hemşirelere verilen eğitimin ve sunulan görsel materyalin; ventrogluteal enjeksiyonlara yönelik bilgi düzeyine ve ventrogluteal enjeksiyon uygulama sıklığına etkisini değerlendirmek amacıyla yapıldı.Gereç ve Yöntem: Araştırma randomize olmayan ön test son test- kontrol gruplu deneysel klinik tasarım olarak, Ocak- Ekim 2019 tarihleri arasında iki kamu hastanesinde gerçekleştirildi. Araştırmanın örneklemini oluşturan 105 hemşireden bir kamu hastanesinde çalışan hemşireler deney, diğerlerinde çalışanlar kontrol grubuna ayrıldı. Araştırmanın başlangıcında veriler, anket ile toplandı, daha sonra deney grubundaki hemşirelere müdahalede bulunuldu ve bir ay sonra ara anketler, beş ay sonra son anketler her iki gruba tekrar uygulandı. Veriler sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, t testi, Anova, ki kare ve McNemar testi ile analiz edildi.Bulgular: Deney grubunda eğitim sonrası intramüsküler enjeksiyonda ventrogluteal bölgeyi tercih etme oranı ve enjeksiyon yapma durumu artarken, kontrol grubunda sabit kaldığı belirlendi. Araştırmada, deney grubunda yer alan hemşirelerin son test bilgi puan ortalamalarının, ön test bilgi puan ortalamalarına göre anlamlı düzeyde (p<0,05) yüksek olduğu, kontrol grubunda değişikliğin olmadığı bulundu.Sonuç: Hemşirelere verilen eğitimin ve sunulan görsel materyalin ventrogluteal bölgeye yönelik bilgi düzeylerine, intramüsküler enjeksiyon bölgesi olarak tercih etmelerine ve bu bölgeye uygulama yapma durumlarına olumlu etkisinin olduğu görüldü. Hemşirelere hizmet içi eğitim sürecinde ventrogluteal bölgeye intramüsküler enjeksiyonun uygulamalı olarak gösterilmesinin ve uygulama alanlarında asılı görsel materyallerin bulunmasının intramüsküler enjeksiyonların ventrgluteal bölgeye uygulanmasını arttıracağı öngörülmektedir.

Objective: This research was done to aim evaluate the effect of training and visual materials provided to nurses on knowledge of ventrogluteal injections and regional preferences.Material and methods: The study was conducted as a non-randomized pre-test, post-control group experimental clinical design in two public hospitals between January and October 2019. The sample of study consisted of 105 nurses working in public hospital, and nurses working in the control group. The data were collected by questionnaire, then the nurses in the experimental group were intervened and the questionnaires were reapplied to both groups after one and five months.Data were analyzed with number, percentage, mean, standard deviation, t test, one way Anova, Chi square and McNemar test.Results: In the experimental group, the rate of preference for the ventrogluteal region and the injection status increased after the intervention, remained stable in the control group. In the study, it was found that the mean post-test knowledge scores of the nurses in the experimental group were significantly higher than the pre-test knowledge scores (p <0,05), there was no significant change in the control group.Conclusion: It was observed that the education given, and the visual material provided had positive effects on the knowledge level of the nurses about the ventrogluteal region, the preference of them as intramuscular injection site and their application to this region. It is envisaged that the injection of ventrogluteal region with in-service trainings to nurses and the presence of hanging visual materials in the application areas will increase the use of ventrogluteal region.
Keywords: bilgi düzeyi Intramuscular injection; Health; Hemşirelik; İntramüsküler enjeksiyon; knowledge level; Nursing; Sağlık; ventrogluteal bölge; ventrogluteal region