Bir katolik cemaati olarak fransiskenler - Çoban, Mahmut (My University, 2008)
BİR KATOLİK CEMAATİ OLARAK FRANSİSKENLER Fransisken cemaati, 13.yüzyılda Avrupa’nın skolâstik çağını yaşadığı dönemde kurulmuştur. Cemaatin kurucusu olan Aziz Francesco, geçirdiği bir ihtida tecrübesinden sonra İsa Mesih’in yaşamına öykünüp kendini apostalik yoksulluğa adayarak Tanrı’ya hizmet amacında olmuştur. Bu amaçla etfrafına taraftarlar toplamış ve onlara yaşamlarında rehber olması için İncil’in literal hükümlerine dayanan sade kurallar yazmıştır. Aziz Francesco ve taraftarları bundan sonra İncil’e göre bir yaşam sürmüş ve ruhani değerler olarak benimsedikleri yoksulluk ve tevazuyu büyük bir hevesle tatbik etmişlerdir. Bununla birlikte vaaz ve misyonerlik faaliyetleriyle Fransisken idealini ve kurallarını tüm dünyaya yayma amacında olmuşlardır. Fransiskenler, kurucularının ölümünden reform ve bölünme sürecine girmiştir. Kuralların uygulanmasında esnekliklik isteyen kanatla daha katı uygulama taraflarları arasında anlaşmazlık ortaya çıkmıştır. Bunun yanında Fransiskenler bazı dönemlerde, siyasi ve sosyal olaylardan kaynaklanan hareketler nedeniyle zarar görmüşlerdir. Sonuç olarak cemaat, 16.yüzyıldan itibaren tam olarak bölünmüş ve günümüzde Konvantualler, Kapüsenler ve Fransiskenler olmak üzere farklı anlayışa sahip üç ayrı yapıdan oluşmaktadır. Ayrıca bayanlar için tahsis edilen Yoksul Clareler ve dünyevi meşguliyelerinden vazgeçemeyen Tertierler, Fransiskenlere bağlı cemaat kolları olarak varlıklarını sürdürmektedir.

THE FRANCISCANS AS A CATHOLIC CONGREGATION The Order of Friars Minor, founded in 13th century in the period of Europe’s scholastic era. Saint Francesco who the founder of the Order, after a conversion experience aimed to serve God, imitating Jesus Christ’s life and devoting himself to apostolic poverty. With this purpose, he gathered companions around him and wrote simple rules based on Gospel’s literal decree in order to be guide in their life. After that, Saint Francesco and his followers lived a life in accordance with Gospel and practiced poverty and humility, which they adopted as their spiritual values, with great zeal. Furthermore, with preaching and mission activities they aimed to spread Franciscan ideal and rules all over the world. After the death of their founder, the Franciscans, drifted toward a reform and division process. There has occurred dispute between the relaxed wing and the followers of stricter observance in practicing the rules. Moreover, in some periods the Franciscans were damaged by the movements caused by political and social events. Consequently, the Order, beginning from 16th century, separated totally and today it comprises three separate bodies which have different views, as the Conventuals, the Capuchins and the Friars Minor. In addition, the Poor Clares that special to women and Tertiaries which are unable to abandon secular activities, are continuing their being as Franciscan Orders.
Keywords: Din Felsefesi; Felsefe_Din; Misyonerlik