Eine lehrwerkanalyse im hinblick auf die fertigkeit sprechen - Yılmaz, Şengül (My University, 2019)
Bu araştırmada biri B1 diğeri B2 seviyesinde Almanca öğrenmeye yönelik ders kitaplarında kullanılan konuşma etkinlikleri incelenmiştir. Bu amaçla Schatz’ın (2006) alıştırma ve etkinlik tipleri ölçütleri ile Canale/ Swain’ in (1980) iletişimsel beceri modeli birleştirerek özgün bir kriter kataloğu oluşturulmuştur. İlaveten Funk’un (2006) kalite emareleri adlı çalışması baz alınarak incelenen Almanca ders kitaplarındaki konuşma becerisi aktarımının güncel kriterlere uygunluğu saptanmak istenmiştir. Araştırmanın örneklemini Almanya basımlı Yabancı dil olarak Almanca dersinde okutulan, Klett Yayınevinden B1 seviyesinde “Aspekte neu B1 plus” ve B2 seviyesinde “Aspekte neu B2” adlı iki farklı ders kitabı oluşturmaktadır.Araştırmada oluşturulan kriter kataloğuna göre örneklem nicel araştırma yöntemiyle taranmış ve sonrasında betimsel analiz yöntemine göre yorumlanmıştır.Araştırmada aşağıdaki sorulara cevap aranmıştır:1.B1 ve B2 dil seviyesinde incelenen Almanca ders kitaplarındaki konuşma becerisine dair alıştırmalar ne gibi farklılıklar göstermektedir? Hangi dil seviyesinde hangi tip alıştırmalara ne sıklıkla ve nasıl yer verilmiştir?2.İncelenen ders kitaplarındaki konuşma becerisine dair alıştırmalar Funk’un konu alanı ders kitabı kriterlerine uygun mudur?•İncelenen ders kitaplarındaki diyaloglar ortak Avrupa referans çerçevesinin belirlediği özelliklere sahip midir?•Öğrencilere aktif olarak konuşma fırsatı sunulmakta mıdır?•İncelenen ders kitaplarında otomasyon ve dilsel akıcılık için alıştırmalar bulunmakta mıdır?İncelenen ders kitaplarında gerçek iletişime yaklaştıran çok sayıda alıştırma mevcuttur. Burada öğrencilerin dili başkalarıyla iletişim kurmak için kullandıkları için ve bunun asıl hedef beceri olduğu gözlemlenmiştir. Her iki ders kitabı da Avrupa Ortak Dil başvuru Referans Metninin ölçüt ve beklentilerine uymaktadır. Bu çerçevede öğrencilerin konuşmalarını geliştirmelerine fırsat tanımaktadır. Ancak söz konusu ders kitaplarında dilsel akıcılığı artırmaya yönelik alıştırma eksikliği bulunmaktadır.

In this study, the purpose was to explore the role of tasks and exercises in the communication of speaking skills. For this purpose, a catalog of criteria has been developed which is based on the communication model of Canale/ Swain (1980) and the task and exercise typologies of Schatz (2006). In addition to this, the up-to-dateness of the conveyance of speaking a foreign language in textbooks is examined by means of the quality attributes of Funk (2004). Object of investigation are the textbooks Aspekte neu B1 plus and Aspekte neu B2 by Klett Verlag. The speech exercises and tasks in these textbooks were first quantitatively determinded and then qualitatively examined using the created catalog.Within this frame of references, the following questions were explored in the course of this thesis: 1.In what way do the oral exercises in the examined textbooks differ in the levels B1 and B2? Which task and exercise typology predominates at which level?2.Do the exercises in the textbooks meet the requirements of Funk’s “Qualitätsmerkmale”. •Do the dialogical guidelines in the textbooks meet the requirements of the GER?•Do the learners have the opportunity to actively speak linguistically?•Are there exercises and tasks on automation and fluency in speaking in the examined textbooks?It turned out that the examined textbooks focus on a high number of exercises that approach real communication, on the ability to speak as a goal-oriented skill with which learners actively deal with language and use it to communicate with others.Both textbooks follow the GER and offer the learner opportunities to speak as themselves. However, there is a lack of continuous offering of exercises and tasks to automate fluent speaking.
Keywords: Almanca; Education; Eğitim; German; konuşma becerisi speaking skill; Öğrenim ve öğretim; Study and teaching