Farklı tip 1,4 - diazabütadien palladyum kompleklerinin sentezi ve karakterizasyonu - Başak, Ali Sadi (My University, 2011)
FARKLI TİP 1,4 - DİAZABÜTADİEN PALLADYUM KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Bu çalışmada simetrik koordinasyonu sağlayan azot çiftine sahip iki farklı diazabütadien ligandı kullanılarak iki farklı tipte Palladyum(II) kompleksi tek kap (template) sentez yapılarak sentezlenmiş ve karakterize edilmiştir. PdCl2 ve glioksal kullanılarak N,N'-(ethane-1,2-diylidene)di-(3,4-dicarboxyaniline) (LI) ve N,N'-(ethane-1,2-diylidene)di-4,4’-(4-amino-1,2-fenilen)bis(oksi)diftalikasit (LII) ligandlarının [PdLI]Cl2 ve [PdLII]Cl2 kompleksleri sentezlenmiştir. Sentezin her aşamasında bileşiklerin saf olup olmadıkları İnce Tabaka Kromatografisi (TLC) ile kontrol edilmiştir. Sentezlenen her iki kompleks, Fourier Transformasyon Kızılötesi (FTIR) ve Matriks Destekli Lazer Desorpsiyon İyonizasyon-Uçuş Zamanlı Kütle Spektrometresi (MALDI-TOF-MS) kullanılarak karakterize edilmiştir. Bu çalışmaların yanı sıra UV-Vis Spektrofotometresi ile [PdLI]Cl2 ve [PdLII]Cl2 komplekslerinin λmax değerleri tespit edilmiştir. Sonuç olarak, polietilen ve polipropilen başta olmak üzere birçok ürünün polimerleşme reaksiyonlarını katalizleyen ve yine birçok kimyasal reaksiyonda katalitik aktivitesi sayesinde son derece önemli bir yeri olan “1,4-diazabütadien” (DAB) ligandının farklı tip Pd(II) kompleksleri sentezlenerek ülke sanayiine katkıda bulunmanın yanında, İnorganik ve kompleks kimyanın gelişiminede katkıda bulunulmuştur.

SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF DIFFERENT TYPES OF 1,4-DIAZABUTADIENE COMPLEXES OF PALLADIUM In this study, two different types of Palladium (II) complexes synthesized via template reaction by using two different diazabütadiene ligands having nitrogen pairs which cause symmetric coordination and then characterized. [PdLI]Cl2 and [PdLII]Cl2 complexes were synthesized by using PdCl2, glyoxal, N,N'-(ethane-1,2-diylidene)di-(3,4-dicarboxyaniline) (LI) and N,N'-(ethane-1,2-diylidene)di-4,4’-(4-amino-1,2-fenilen)bis(oksi)diphthalicacid (LII) ligands. In each steps of synthesis, the purity of the compounds were tested by Thin Layer Chromatography (TLC). Synthesized complexes were both characterized by Fourier Transform Infrared (FTIR) and Matrix Assisted Laser Desorption/ Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry (MALDI-TOF-MS). In addition to above mentioned studies, the λmax values of [PdLI]Cl2 and [PdLII]Cl2 complexes were determined by UV-Vis Spectrophotometer. As a result, by synthesizing Pd(II) complexes of “1,4-diazabütadiene” (DAB) ligand, which catalyses polymerization reactions of many products such as polyethylene and polypropylene and is used in many chemical reactions due to its catalytic activity, we contributed to the national industry and development of inorganic and complex chemistry.
Keywords: Anorganik Kimya; Kimya