Firmalarda özdeğerlendirmenin önemi ve uygulama örnekleri - Yazkan, Şükran (My University, 2005)
Bu çalışmada, firmaların ödül için veya teşhis için yaptığı özdeğerlendirme sonuçları incelenmiştir. Uygulamada özdeğerlendirme genellikle ödüle başvurulacağı zaman adlandırılıyor, fakat Toplam Kalite Yönetimi uygulayan firmalar aslında özdeğerlendirmeye başlamış oluyor. Özdeğerlendirme firmaların iyi yönlerini ve iyileştirmeye açık alanlarını teşhis etmeye yarıyor. Ödül için olduğunda en az üç yıl özdeğerlendirme yapılıp sonuçların ödül almış firmalarla (aynı sektörde) kıyaslanarak puanlama yapılmakta. Aynı sektörde ödül almış firma yoksa benzer sektörlerle kıyas yapılıyor. Fakat özdeğerlendirmenin asıl sonuçları ödül çalışmaları yapılırken ortaya çıkıyor, yani teşhis yapıyorsunuz. Özdeğerlendirme ile mükemmelliğin neresinde olduğunuzu, eksiklikleri saptamaya ve uygun çözümleri üreterek iyileştirmeye açık alanları azaltmaya çalışıyor. Çalışma yapılan firmalar ödül almışlardı. Ödülden sonra teşhis yapmak üzere çalışmalar süreklilik kazandı. Uygulamalarla öyle düzeltmeler yapıyorsunuz ki işletmelerin çalışma ortamları ve pazardaki durumları daha güçlü oluyor. Yani siz sürekli kendinizi tamamlayarak rakiplerle fark yaratıyorsunuz. İzleyen değil izlenen, örnek alınan firma oluyorsunuz. Çalışanlar sadece işlerinde değil tüm yaşantılarında kaliteyi uygulamaya başlıyorlar. Sonuçta firmalar özdeğerlendirme ile sürekli kendilerini ve rakiplerini izleyerek gelişmişlik düzeylerini arttırıp daha güçlü oluyorlar. In this study, self-evaluation results which are produced for reward or identification by companies, are investigated. In practice, term of self-evaluation is used while rewarding is applicable, but, in fact, companies applying Total Quality Management begin self-evaluation. Self-evaluation serves to identify companies' good-points & areas suitable for improvement. While it is for rewarding, scoring is done by comparing the results of three-years (minimum) self-evaluation with the results of companies having reward before (in the same sector). If there is no company having reward before in the same sector, a comparison with the similar sectors will be done. But, main results of self-evaluation arise while rewarding studies are made, that means identification is done. By using self-evaluation, determination of deficiencies & where you are in excellence is done, areas suitable for improvement are tried to be decreased by producing suitable solutions. Companies that have made study on, have had rewards before. After rewarding, studies have had continuity for identification. With these applications, some modifications are done in the companies, so that, their working medium & position in the market will be stronger. In other words, companies can always make a difference according to your competitors by completing by themselves. They will not be observing, but observed companies. Your staff begin to apply quality management not only in their studies but also in their whole life. In conclusion, companies will observe themselves & their competitors continuosly by self-evaluation, and will be stronger by increasing their levels of improvement.
Keywords: Toplam Kalite Yönetimi