Ameliyathane Hemşireleri İşe Bağlı Gerginlik ve Stresle Nasıl Baş Ediyorlar? - ERDİM, AYLİN (My University, 2018)
Amaç: Ameliyathane hemşirelerinin iş ortamına bağlı gerginlik ve stresle baş etme durumlarınınincelenmesi amacıyla tanımlayıcı bir araştırma olarak yapılmıştır. Gereç ve Yöntemler:Çalışma, Ocak-Nisan 2014 tarihleri arasında, İstanbul İli Anadolu yakasında bulunan,ameliyat masası ve ameliyathane hemşiresi sayısı en yüksek dört olan kamu hastanesi ile dörtözel hastanede yürütülmüş olup, araştırmanın verileri Kişisel Özellikler Bilgi formu (KÖBF),Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği formu (SBTÖ), İşe Bağlı Gerginlik Ölçeği Formu (İBGÖ) kullanılaraktoplanmıştır. Çalışmanın örneklemini, çalışmaya katılmayı kabul eden 210 ameliyathanehemşiresi oluşturmuştur. Veri analizinde, IBM SPSS Statistics v24 programı kullanılarakyüzdelik dağılım, Pearson korelasyon analizi ve Independent Sample t-testleri kullanılmış vesonuçlar %95 güven aralığında, anlamlılık değeri p<0,05 düzeyinde değerlendirilmiştir. Bulgular:Hemşirelerde işe bağlı gerginlik ve stresle baş etme tarzları alt faktörleri olan kendine güvenliyaklaşım (r=-423), iyimser yaklaşım (r=-213) ve sosyal destek arama yaklaşımı (r=-,154)arasında anlamlı ve negatif bir ilişki bulunur iken; çaresiz yaklaşım (r=,366) ve boyun eğici yaklaşım(r=,209) arasında anlamlı pozitif ilişki saptanmıştır. İşe bağlı gerginlik artarken; kendinegüvenli yaklaşım, iyimser yaklaşım ve sosyal destek arama yaklaşımının azalmakta olduğu belirlenmiştir.Çalışma biçimleri ile işe bağlı gerginlik ve stresle baş etme arasında anlamlı bir ilişkibulunmuş olup, vardiya usulü çalışan hemşirelerin daha gergin oldukları ve “çaresiz yaklaşım”puanlarının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Sonuç: Ameliyathane hemşirelerinin çalıştıklarıortamda daha kaliteli hizmet verebilmeleri için, çalışma koşullarının düzenlenmesi ve hizmet içieğitim programları ile stresle baş etme yollarının öğretilmesi ve psikolojik rehberlik hizmetlerininverilmesi önerilebilmektedir.

Objective: This descriptive study aimed to investigate the effect of coping with workrelated strain and the ways of coping with stress among the operating room nurses. Material and Methods: The study was conducted between January 2014-April 2014 in four training-research hospitals and four hospitals have the largest number of operating rooms and operating room nurses in İstanbul Anatolia. Data was collected using Personal Attributes Questionnaire (PAQ), WorkRelated Strain Inventory (WRSI) and Ways of Coping Questionnaire (WCQ). The sample included 210 operating room nurses who accepted participating. Data were analyzed using the IBM SPSS Statistics for Windows v24. Findings evaluated according to a confidence interval of 95% and a significance level of p<0.05 and presented as frequency and percentage values with Pearson’s correlations analysis and Independent Sample t-test. Results: It was noted that there was a significant and negative correlation between self-confidence approach (r=-423), optimistic approach (r=-213) and seeking social support approach (r=-.154) and a significant and positive correlation between escapeavoidance approach (r=.366) and submissive approach (r=.209). As the nurses’ work-related tension increases, self-confidence approach and optimistic approach decreases whereas submissive approach and seeking social support approach decreases. There was a significant relationship between working styles and work-related tension and coping with stress. Nurses working in shift mode were found to be more nervous and "helpless approach" scores were higher. Conclusion: It is advisable to arrange working conditions and teach in-service training programs, ways to cope with stress, and provide psychological guidance services in order to make operating room nurses provide a qualified service in their work environment.
How Do Operating Room Nurses Cope with Work-Related Tension and Stress?
Keywords: Davranış Bilimleri; Hemşirelik; Psikoloji; Kadın Araştırmaları