Teslime bağlı taşınır rehninde alacaklının hukuki durumu - Eskiocak, Ali (My University, 2007)
Teslime Bağlı Taşınır Rehninde Alacaklının Hukukî Durumu ÖZET Medeni Kanun, taşınmaz rehni dışında kalan bütün rehin türlerini taşınır rehni başlığı altında düzenlemiş ve taşınır rehninin kural olarak teslime bağlı taşınır rehni şeklinde tesis edileceğini hüküm altına almıştır. Bir alacağı teminata altına almak üzere taşınır bir eşya üzerinde kurulan ve rehinle teminata altına alınan alacak ödenmediği takdirde rehinli alacaklıya rehin konusu taşınırın paraya çevrilmesini talep etme hakkı sağlayan değere yönelik fer’î ve tâli (ikincil) bir sınırlı aynî hak olan teslime bağlı taşınır rehninin kuruluşu bakımından, Kanun sıkı bir teslim (rehin zilyedliğinin devri) koşulu öngörmüştür. Buna göre, bir borçlandırıcı işleme dayalı olarak aynî sözleşme ve rehin zilyedliğinin devrinden oluşan tasarruf işleminin geçerli olarak gerçekleştirilmesi sonucunda rehin kurulmuş olur. Rehnin kurulmasıyla birlikte, taraflar arasında kanuna bağlı olarak kendiliğinden bir yasal borç ilişkisi sözkonusu olur ve bu yasal borç ilişkisi uyarınca tarafların bir takım hak ve borçları söz konusu olur. Bu hak ve borçlar, aynî etkiye sahip olup, herkese karşı ileri sürülebilirler. Rehin hakkının aynî içeriğine, diğer bir deyişle maddî bünyesine ve niteliğine aykırı olmamak koşuluyla, tarafların Kanun’dan doğan hak ve borçların aksini veya bunların ayrıntılarını düzenleyebilecekleri; ancak, aynî haklarda sınırlı sayı ve tipe bağlılık ilkeleri gereğince rehin hakkının maddî bünyesine ve aynî hak niteliğine ilişkin bulunan emredici hükümlere aykırı düzenleme yapılamayacağı kanısındayız. Rehin hakkından doğan ve rehni karakterize edici en önemli hak, rehnin teminat fonksiyonunun gerçekleşmesini sağlayan ve ancak alacak ödenmediği takdirde ileri sürülebilen rehnin paraya çevrilmesini talep etme hakkıdır. Bunun yanında, rehinli alacaklının diğer bazı hak ve borçları da vardır. The Legal Status of the Creditor in Handover-related Chattel Mortgage

The Civil Law has arranged all mortgage types barring real securities under the heading of chattel mortgage and subjected that the chattel mortgage shall be established as handover-related chattel mortgage as a rule. In case a credit which is placed on a chattel and which is taken under guarantee with a mortgage to take a credit under guarantee is not paid, the Law has foreseen a strict handover (transfer of mortgage possession) condition in terms of placement of a handover related chattel mortgage which is a accessory and secondary limited real right aimed at providing a holder of a pledge the right of claiming that the movable which is the subject of the mortgage be turned into money. According to this, as a result of the realization effectively of disposition procedure consisting of real agreement and transfer of mortgage possession depending on a debiting procedure, it is said that the mortgage has been placed. With placement of the mortgage, there is a legal debt relation ex mero motu among the parties depending on the law and the parties have some rights and liabilities in accordance with this legal debt relation. These rights and liabilities have real effect and may be asserted against everybody. Subject to not being contrary to the real content, in other words, pecuniary structure and quality of the lien, we are in the opinion of the fact that the parties may arrange the opposite of the rights and liabilities arising from the Law or the details of them, however, not any arrangement may be made contrary to statutory rules regarding the pecuniary structure and real right quality of the lien in accordance with the rules of dependency to number and type in real rights. The most important right arising from the lien and characterizing the mortgage is such right providing the function of guarantee of the mortgage and such right of claiming that the mortgage be turned into money which is only asserted in case the credit is not paid. In addition to this, the holder of a pledge has also some other rights and liabilities.
Keywords: Hukuk; Özel Hukuk