Türk tüketicilerin Alman ve Çin ürünlerine yönelik ülke menşei algısı-Perception of Turkish consumers about country of origin effect in German and Chinese products - İldem Develi, Evrim (Öneri Dergisi, 2010)
Özet Ülke mensei etkisi uluslararası pazarlarda tüketicinin satın alma kararını etkileyen önemli bir değiskendir. Ülke mense etkisinin önemli olduğu birçok ürün bulunmaktadır. Bunlar arasında parfüm, aksesuar, otomobil, moda tekstil ürünleri, tüketici elektroniği, yazılım vb. yer almaktadır. Bazı zamanlarda ülke markalarının grafiğinde düsüs görülebilir. Mükemmel ürünler tüketiciyi isletmeyi ürünün kalitesiyle değerlendirmeye sevk etmektedir. Ancak, tek bir kalitesiz veya kötü ürün tüketicinin isletme hakkındaki bu imajını yıkabilmektedir. Bugün dünyanın birçok yerindeki tüketiciler öncekinden daha zengin, daha bilgili ve üreticiler üzerinde daha fazla güce sahiptirler. Kültüre karsı olan hassasiyet yeni yüzyılın basarılı marka değerlendirmesinde önemli bir kriter haline gelmistir. Bu çalısma ülke mensei etkisinin Türk tüketicilerinin Alman ve Çin ülkelerine karsı genel ülke tutumu ile bu tüketicilerin Alman ve Çin otomobil ve dvd ürünlerine karsı görüslerini ortaya koymaya yönelik olarak yapılmıstır. Çalısmada Parameswaran, Ravi ve Pisharodi’nin (1994) Journal of Advertising’de yayınlanan “Facets of Country-of-Origin Image: An Emprical Assessment” adlı makalesindeki arastırma esas alınmıstır. Abstract Country of the origin effect (COO) is an important variable affecting consumer purchase in international marketing. There are many products where the COO is important to consumers, such as perfumes, accessories, automobiles, high-fashion clothes, consumer electronics, software and so on. Excellent products shape consumers start to equate a company with quality, but one single bad product may damage this perception. Sensitivity to culture could become one of the defining characteristics of the new century’s successful global brands. This research will look at COO effects with respect to discover Turkish consumers perception of general country attitude about Germany and China and also perception of German and Chinese products like automobiles and Dvd players. As a research method Parameswaran, Ravi and Pisharodi’s study (1994) which is published in Journal of Advertising “Facets of Country-of- Origin Image: An Emprical Assessment” is used.
Keywords: Ülke Menşei Etkisi, Ürün ve Ülke İmajı, Algı, Kalite.; Country of Origin, Product and Country Image, Perception, Quality.