Kadi Abdülcebbar ve Ebü’l-Muin en-Nesefi’ye göre Nübüvvetin gerekliliği - Tahirova, Adile (My University, 2004)
Tezimiz giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Birinci bölümde Kâdî Abdülcebbâr'ın hayatı, ilmî şahsiyeti, ona göre nübüvvetin imkânı, gerekliliği ve ispatı konuları işlenmiştir. Ayrıca Kâdî'ya göre Hz. Muhammed'in nübüvveti ispat edilmeye çalışılmıştır. Tezde Kâdî'nın eleştirdiği nübüvvet karşıtı akım ve şahıslara yer verilmiştir. İkinci bölümde Ebü'l-Muîn en-Nesefî'nin hayatı, kelâmdaki yöntemi, nübüvvetle ilgili konularda görüşleri incelenmiştir. Ayrıca Nesefî'ye göre Hz. Muhammed'in nübüvvetinin ispatı ve müellifin eleştirdiği nübüvvet karşıtı görüşler ve kaynakları araştırılmıştır. Üçüncü bölümde iki düşünürün nübüvvetin gerekliliği konusundaki görüşleri karşılaştırılmıştır. Sonuç kısmında ise elde edilen tespitler ortaya konulmuştur. In this dissertation, which contains an introduction, three chapters and a conclusion, I examined the life and personality of Qadi Abdaljabbar as a theologian. I have dealt with especially the notion of possibility, necessity of prophethood. I have also brought out Qadi's evidences which lead to proving the prophethood of Muhammad. I have also motioned some of theological movements and thoughts which criticise the notion of prophethood in the writings of Qadi. In the second chapter, I have surveyed the life and the thought as well as the theological method of Nasafî. I have also investigated the evidences, which lead to the proving the prophethood of Muhammad and the opinions, which argue against the prophecy in the writings of Nasafi. In the third chapter, I have tried to compare two thinkers on their opinions about the necessity of prophecy. In the conclusion, I put forward the results that I have reached.
Keywords: Din; İslam Dini; Kelam; Tefsir ve tefsir ilmi