İnsan teknoloji etkileşiminin çalışanların iş güvencesizliği ve öznel iyi oluşları üzerine etkisine yönelik bir araştırma - Bekmezci, Mustafa (My University, 2024)
Bu tez, teknolojik gelişmelerin çalışanların iş güvencesizliği ve öznel iyi oluşları üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Günümüzde teknolojinin işsizlik yaratacağına dair artan endişeler, çalışanların teknolojiye ilişkin tutumlarını ve bu tutumların psikolojik etkilerini önemli bir araştırma konusu haline getirmiştir. Bu çalışma, insan-teknoloji etkileşimini teknolojiye aşinalık, teknoloji tutumu ve teknoloji farkındalığı kavramları üzerinden ele alarak, çalışanların teknolojiyi nasıl algıladıklarını ve bu algıların iş güvencesizliği ile öznel iyi oluşlarına nasıl yansıdığını araştırmaktadır. Çalışmada, teknolojiye aşinalık çalışanların teknolojiyi iş ve günlük yaşamlarında kullanım düzeylerini ifade ederken, teknoloji tutumu onların teknolojiye yönelik olumlu ya da olumsuz yaklaşımlarını yansıtmaktadır. Teknoloji farkındalığı ise çalışanların teknolojiye ilişkin tehdit algılarını ölçmektedir. Araştırmanın bulguları, çalışanların teknolojiye yönelik tutumlarının iş güvencesizliği ve öznel iyi oluşları üzerindeki etkilerini ortaya koyarak, bu alandaki mevcut teorik ve ampirik boşluğu doldurmayı hedeflemektedir. Sonuçlar, akademisyenler ve uygulayıcılar için öneriler sunmakta ve mevcut literatüre önemli katkılar sağlamaktadır.

This thesis aims to examine the effects of technological developments on employees' job insecurity and subjective well-being. Today, increasing concerns that technology will create unemployment have made employees' attitudes towards technology and the psychological effects of these attitudes an important research topic. This study investigates how employees perceive technology and how these perceptions are reflected on their job insecurity and subjective well-being by addressing human-technology interaction through the concepts of technology familiarity, technology attitude and technology awareness. In the study, technology familiarity refers to the level of employees' use of technology in their work and daily lives, while technology attitude reflects their positive or negative attitudes towards technology. Technology awareness, on the other hand, measures employees' perception of threats related to technology. The findings of the study aim to fill the existing theoretical and empirical gap in this field by revealing the effects of employees' attitudes towards technology on job insecurity and subjective well-being. The results provide recommendations for academics and practitioners and make important contributions to the existing literature.
Keywords: İnsan teknoloji etkileşimi; iş güvencesizliği; job insecurity; Organizational behavior; Organizational commitment; Örgütsel bağlılık; Örgütsel davranış; öznel iyi oluş; subjective well-being; technology attitude; technology awareness; teknoloji farkındalığı; teknoloji tutumu Human technology interaction