Three-dımensıonal evaluatıon of the hyoıd bone posıtıon followıng bımaxıllary orthognathıc surgery on class ııı patıents - Vasıleıadıs, Efthymıos (My University, 2015)
Amaç: Bu çalışmanın amacı Sınıf III bireylerde çift çene ortognatik cerrahi sonrası oluşan üst çene, alt çene, kafatası ile ilişkide olan hyoid kemik pozisyon değişimlerinin değerlendirilmesidir. Gereç ve yöntem: Çalışma ortodontik tedavinin bir parçası olarak çift çene ortognatik cerrahi ile tedavi edilmiş 17 sınıf III hasta içermektedir. Çizgisel ve açısal iskeletsel ölçümler operasyon öncesi ve operasyondan 4,1±0.83 ay sonra elde edilen Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografiler kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi görüntüleri Marmara Üniversitesi Ortodonti Bölümünün arşivinden alınmış ve Materialise (Materialise Europe, World Headquarters, Leuven, Belgium) tarafından piyasaya sürülmüş olan MIMICS 16.0 yazılım analiz edilmişlerdir. Maksilla, mandibula ve hyoid kemik dilimler halinde parçalara ayrılmış ve her bir yapı için üç boyutlu modeller sağlanmıştır. Amaliyat sonrası pozisyonel değişiklikler daha önceden tanımlanmış özel anatomik düzlemlere göre ölçülmüştür. Veriler istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: B noktası geriye doğru hareket ederken A noktası anlamlı bir şekilde ileriye hareket etmiştir. Alt çene düzlemi saat yönünün tersine rotasyona uğramıştır ve hyoid kemik geri ve yukarı hareket etmiştir. Sonuç: Hyoid kemik çift çene Sınıf III ortognatik cerrahi sonrası istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde geriye ve yukarı hareket etmiştir. Alt çene ve hyoid kemik arası mesafede alt çenenin de yeniden konumlanması dolayısıyla anlamlı bir değişiklik görülmemiştir. Hyoid kemik, Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi, Sınıf III bimaksiler ortognatik cerrahi

Aim: The aim of this study was to evaluate the changes of hyoid bone position in relation with maxilla, mandible and cranium after Class III bimaxillary orthognathic surgery. Materials and Methods: The study sample consisted of seventeen class III patients treated with bimaxillary orthognathic surgery as a part of their orthodontic treatment. Linear and angular skeletal measurements were performed using Cone Beam Computed Tomograpy (CBCT) scans, preoperatively and 4,1±0.83 months postoperatively. The CBCT images were collected from the archives of the department of Orthodontics of Marmara University and were assessed and analyzed using MIMICS 16.0 software launched by Materialise (Materialise Europe, World Headquarters, Leuven, Belgium). Maxilla, mandible and hyoid bone were segmented on slices and 3D models were rendered for each structure. The positional changes after orthognathic surgery were calculated relative to specific predefined anatomical planes. The data were evaluated statistically. Results: A point moved significantly forward while B point moved backward. Mandibular Plane was counter clockwise rotated and Hyoid bone moved backward and upward. Conclusions: Hyoid bone moved statistically significantly backward and upward after bimaxillary Class III orthognathic surgery. The distance from hyoid bone to mandible did not change significantly since mandible was also repositioned, while the distance from maxilla decreased. Key words: Hyoid bone, Cone Beam Computed Tomography, Class III bimaxillary orthognathic surgery
Keywords: Ortodonti