AÇIK KAPANIŞLA BERABER SINIF II ANOMALİYE SAHİP HASTANIN TEDAVİSİ VE 8 SENELİK TAKİBİ - OLGU SUNUMU - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Amaç: Bu vaka raporunun amacı hafif dereceli açık kapanış ve iskeletsel Sınıf II ilişkiye sahip hastanın tedavisinin sekiz senelik takibini sunmaktır. Olgu ve Yöntem: 11 yaşında kız hastanın kliniğimize başvuru sebebi dişlerindeki çapraşıklıktır. Ağız içi değerlendirmeye göre her iki tarafta da kanin ve büyük azı ilişkilerinin Sınıf II, overjet'in 4 mm, overbite'ın ise -2 mm olduğu belirlenmiştir. Sefalometrik analiz sonuçlarına göre hastanın mandibuler retrognatiye bağlı iskeletsel Sınıf II maloklüzyona sahip olduğu, vertikal yön değerlerinin normal sınırlarda olduğu ve alt-üst kesici eğimlerinin arttığı görülmüştür. Üst büyük azıların distalizasyonunu sağlamak amacıyla servikal headgear; ekstrüzyonu önleyip açık kapanışın kontrolünü sağlamak için de high-pull headgear kombine edilerek uygulanmıştır. Sınıf I büyük azı ilişkisi sağlanmasının ardından sabit tedaviye geçilmiştir. Seviyeleme sonrası alt arka ters spee'li ark teli yerleştirilmiş ve anterior kutu elastik kullandırılmıştır. Tedavi sonunda sabit retainer yapıştırılmış ve gece kullanımı için positioner verilmiştir. Tedavinin uzun dönem sonuçlarını değerlendirmek için hasta sekiz yıl sonra yeniden çağırılmış ve kayıtları yenilenmiştir. Bulgular: Tedavi sonunda dişsel Sınıf I ilişki, iyi bir oklüzyon ve estetik elde edilmiş olup; ideal overjetoverbite değerlerine ulaşılmıştır. Sekiz yıl sonra dişsel ilişkiler ve overjetin hala aynı olduğu tespit edilirken; overbite değerinin azaldığı görülmüştür. Sonuç: Tedavi sonunda iyi bir overjet, overbite ve interdijitasyonun elde edilmesinin vakanın uzun dönem klinik başarısına katkı sağladığı düşünülmektedir. Ancak açık kapanış eğilimi olan bireylerde stabilite ve retansiyon gerekmektedir.

Aim: The aim of this case report is to present the treatment and its 8-year follow-up of a patient who has Class II skeletal malocclusion with mild open bite. Case and Method: An 11-year-old female patient's chief complaint was crowding. According to the intraoral examination, the patient had Class II canine and molar relationships on both sides. Overjet and overbite were found to be 4 mm and -2 mm respectively. According to cephalometric analysis she had normal vertical growth pattern, skeletal Class II relationship due to the small mandible, with proclined upper and lower incisors. In order to distalize the upper molars cervical headgear was used, and to prevent extrusion of molars high-pull headgear was combined. After achieving Class I molar relationship, fixed treatment was initiated. After leveling and aligning, reverse curve archwire was placed in the lower arch and anterior elastics were used. At the end of the treatment fixed retainers were bonded and the patient was instructed to use positioner for the night time. In order to observe the long term results of the treatment, patient was re-called after eight years and records were renewed. Results: Occlusion was improved both functionally and esthetically. Class I dental relationship and ideal overjet/overbite were achieved. Dental relationships and the amount of overjet were maintained after eight years whereas, a decrease was observed in overbite. Conclusion: Attainment of proper overjet, overbite and interdigitation makes a big contribution to longterm clinical success. However, more care is required for stability and retention in patients with openbite tendency.
TREATMENT AND 8-YEAR FOLLOW-UP OF A CLASS II OPEN BITE PATIENT -
Keywords: Diş Hekimliği