Ekonomi̇k performans endeksi̇ni̇n çeşitli̇ değişkenlerle etki̇leşimi̇: Türki̇ye örneği - ÖZDEMİR YAZGAN, SELİN DEVRİM (My University, 2022)
Ülkelerin ekonomik performansları, tek bir gösterge ile ölçülmesi, yanıltıcı sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle, ekonomik performansı belirlemek için önemli göstergelerin kombinasyonuyla oluşturulan endekslerin kullanılması uygun olacaktır. Literatürde de iktisatçılar tarafından ölçülmeye çalışılan makroekonomik performans, çeşitli değişkenlerin farklı yöntemlerle ölçülmesi ile karşılaşılmaktadır. Bu endekslerden biri olan ve Khramov ve diğ (2013) tarafından oluşturulan ekonomik performans endeksi, ekonomik büyüme, bütçe açığının GSYİH’ya oranı, enflasyon ve işsizlik oranlarından oluşmaktadır. Khramov ve diğ (2013) iki farklı endeks oluşturmuştur. Bunlar, söz konusu değişkenlerin düzey değerleri ve ters standart sapma ile ağırlıklandırılmış değerlerini kapsamaktadır. Oluşturulan endeksin aldığı değerlere göre performansı beş kategoriye sınıflandırmışlardır. Eğer endeks değeri 95’den büyükse mükemmel; 60’dan küçükse başarısız performansa sahip olduğunu belirtmişlerdir.
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Ekonometri; Social Sciences and Humanities; Econometrics; Sosyal Bilimler (SOC); Ekonomi ve İş; EKONOMİ; Social Sciences (SOC); ECONOMICS & BUSINESS; ECONOMICS; Ekonomi ve Ekonometri; Ekonomi, Ekonometri ve Finans (çeşitli); Genel Ekonomi, Ekonometri ve Finans; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Economics and Econometrics; Economics, Econometrics and Finance (miscellaneous); General Economics, Econometrics and Finance; Social Sciences & Humanities