Kur'an-ı Kerim'e göre bilginin kaynakları - Ökten, Gülşen (My University, 2015)
KUR’ÂN-I KERÎM’E GÖRE BİLGİNİN KAYNAKLARI Tüm medeniyetlerin ve düşünce sistemlerinin oluşumunda asıl mevzu olan bilgi, İslâm düşünce sisteminin de üzerine inşa edilmiş olduğu temeldir. Meselenin aslını teşkil eden bilgi için ne tür kaynakların kabul edilmesi gerektiğine dair suallerin cevabı için İslâm dairesinde ilk müracaat noktası ise Kur'ân-ı Kerim'dir. Bu bağlamda biz de âyetler ışığında bilginin kaynaklarını tespit ederek sistemli bir şekilde ortaya koymaya çalıştık. Bir giriş ve iki ana bölümden müteşekkil olan araştırmamızın ilk bölümünde bilgi kavramını inceleyerek bazı ilmî disiplinlerin bilginin menşeine yönelik ortaya atmış oldukları görüşleri tespit ettik. İkinci bölümde tezimizin asıl amacını teşkil eden bilginin menşei konusuna ışık tutan âyetleri inceledik. Bu bölümde gayb alanı ile ilgili vahiy, ilham, hads, rüya; şehâdet alanı ile ilgili olarak ise duyu ve akıl kavramlarını bilgiye kaynaklık etmesi açısından ele aldık. Sonuç olarak incelediğimiz kavramlardan bir kısmına açık bir şeklide âyetlerin, diğer bir kısmına ise âyetler hakkında yapılan te’villerin ışık tuttuğunu tespit ettik. Kur’ân, bilgi kaynakları, vahiy, ilham, hads, rüya, duyu, akıl.

SOURCES OF KNOWLEDGE ACCORDING TO THE QURAN Knowledge, which becomes the real matter in formation of all civilizations and thought systems, is also the basis of Islamic thought system. The Quran is the first and unconditional authoritive figure in deciding which sources can be considered as valid within the Islamic limits. In this context, we attempt to clarify sources of knowledge systematically thanks to guidance of the Quranic verses. Consisting of one introduction and two main sections, this study dissects the notion of knowledge through investigating knowledge theories of various academic disciplines. The Quranic verses that shed light on the main aim of this thesis, which is sources of knowledge namely, have been analyzed in second part. Regarding the unseen revelation, inspiration, intuition, dream are examined, whereas proclamation of faith is investigated concerning concepts of sense and reason as springs of knowledge. Consequently, the terms and concepts studied in this thesis are partially explained by the verses and also by interpretations of the verses. Quran, sources of knowledge, revelation,inspiration, intuition, dream, sense, aql/ reason.
Keywords: İslam; Kur’an-ı Kerim; Tefsir