The contribution of organizational and individual based culture fit on perceived organizational justice - Ocak, Ömer (My University, 2010)
Bu araştırmanın temel amacı, kültürel uyum ve örgütsel adalet algısı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bağımsız değişken olan kültürel uyum kavramının, bağımlı değişken örgütsel adalet algısı üzerinde bir katkısının olduğu öngörülmüştür. Kültürel uyum, bireyin kişisel kültürü ile örgütünün kültürü arasındaki benzerlik derecesi olarak ele alınmıştır. Ayrıca, çalışmamızda kültürün sadece “bireycilik/ toplulukçuluk” boyutu üzerinde durulmuştur. Bu sebeple, Kültürel uyum kavramı kendi içinde “bireyci kültürel uyum” ve “toplulukçu kültürel uyum” olarak ikiye ayrılmıştır. Örgütsel adalet algısı da dağıtım adaleti ve işlemsel adalet olarak iki boyutta incelenmiştir. Türkiye’de faaliyet gösteren çok uluslu bir örgütün çalışanları, örneklem grubumuzun büyük kısmını oluşturmaktadır. 248 kişiye uyguladığımız 64 soruluk ölçeğin analizleri için SPSS 15.0 istatistik kullanılmıştır. Uygulanan regresyon analizleri sonucunda toplulukçu kültürel uyumun hem dağıtım adaleti hem de işlemsel adalet üzerinde anlamlı bir katkısının olduğu bulunmuştur. Bireyci kültürel uyumun ise her iki adalet kavramı üzerinde de bir açıklayıcılığının olmadığı görülmüştür. Tarih boyunca toplulukçu olarak kabul edilen Türkiye’nin son yıllarda kentleşmenin ve eğitim düzeyinin artmasıyla bireyciliğe yaklaştığı düşünülürken, araştırmamız halen Türkiye’de toplulukçuluğun daha yüksek seviyelerde olduğu ile ilgili de bir fikir vermiştir. Ayrıca, yapılan fark analizleri sonucunda erkeklerin hem toplulukçuluk hem de bireycilik ortalamalarının kadınlara göre daha yüksek seviyelerde çıkması, gelecek araştırmalarda üzerinde durulabilecek ilginç bir bulgu olmuştur. reycilik, Toplulukçuluk, Kültür, Kültürel Uyum, Örgütsel Adalet Algısı

The main purpose of our research is to observe the relationship between cultural fit and organizational justice perception. We predict that, independent variable “cultural fit” has a contribution on dependent variable “organizational justice perception”. Cultural fit was addressed as the degree of similarity between the personal culture and the organizational culture. In addition, only individualism/ collectivism dimension of culture was studied in this research. Therefore, cultural fit was divided as “collectivist cultural fit” and “individualist cultural fit”. Organizational justice perception was also divided into two dimensions which are “distributive justice” and “procedural justice”. Most of the participants are employees of an international organization, which is active in Turkey. Research scale was answered by 248 particants and SPSS 15.0 statistical package is used to investigate 64-items scale. According to the results of regression analysis, collectivist cultural fit has a significant contribution on distributive justice and procedural justice. Individual cultural fit has no significant contribution on both of justice concepts. While it is a prevailing opinion that due to the urbanization and rising trend of education levels, Turkey, a country long accepted as collectivist, has moved towards individualism, the study has also indicated that collectivism is still dominant culture in Turkey. On the other hand, the results of difference tests has shown that the means of both collectivism and individualism for male population is dramatically higher than that of female population, which is a striking topic that further can be researched. Key words: Individualism, Collectivism, Culture, Cultural Fit, Organizational Justice Perception.
Keywords: Örgüt Kültürü; Örgütsel Adalet; Örgütsel Davranış