Dış tornalama işleminde, takım tutucu malzemesinin ve sertliklerinin (HRc) yüzey pürüzlülüğü ve kesme kuvvetlerine etkisinin gri ilişkisel analiz yöntemi ile belirlenmesi - Yılmaz, Esra (My University, 2010)
DIŞ TORNALAMA İŞLEMİNDE, TAKIM TUTUCU MALZEMESİNİN VE SERTLİKLERİNİN (HRc) YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜ, KESME KUVVETİ VE TİTREŞİME ETKİSİNİN GRİ İLİŞKİSEL ANALİZİ YÖNTEMİ İLE BELİRLENMESİ İmalat sektöründe elde edilen ürünün ölçü ve yüzey kalitesi ile işleme parametrelerinin optimizasyonu bilimsel araştırmalar içerisinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Dahası bütün talaş kaldırma işlemlerinde temel amaç iş parçasında istenilen geometride ve hassas bir yüzey oluşturmaktır. Bu tez çalışmasında, takım tutucu malzemesi ve sertliği ile ilerleme miktarı değiştirilerek; malzeme özelliği SAE/ AISI4140 olan parça işlenmiştir. İşleme esnasında ve sonucunda bazı parametreler elde edilmiştir. Kesme kuvveti, titreşim ve yüzey pürüzlülüğü olan bu parametreler Gri İlişkisel Analizi (GİA) Yöntemine göre değerlendirilmiştir. Böylece tutucusu malzemesi ve sertliği, tornalama işlemi esnasında oluşan işleme parametreleri üzerindeki etkileri belirlenmiştir. Her geçen gün kendine daha fazla yer bulan ve farklı alanlarda uygulamalarda kullanılan GİA Yöntemi, az ya da kesikli bilgi, çok veri ve belirsizlik olan durumlarda başvurulabilecek alternatif ve etkili bir yaklaşımdır. Kullanılan takım tutucular, SVJCR özelliğinde olup TAKIMSAŞ tarafından özel imal edilmişlerdir. Takım tutucusu malzemeleri SAE/ AISI 2344, SAE/ AISI 4140 ve SAE/ AISI 4340’ dır. Bu üç farklı malzemeye göre imal edilmiş takım tutucular her bir malzeme için 42HRC, 45HRC ve 47HRC’ ye göre sertleştirilmiştir. Böylece her malzeme için 3 farklı sertlikte takım tutucular yapılmış ve 9 farklı takım tutucusu elde edilmiştir. Takım tutucu sertliği arttıkça işleme kalitesinin arttığı gözlenmiştir. Elde edilen sonuçlar neticesinde en ideal (optimum) yüzey kalitesi, kesme kuvvetleri ve titreşim için en uygun takım tutucu sertliği önerilmiştir.

DETERMINATION OF TOOL HOLDER MATERIAL AND HARDNESS EFFECT ON SURFACE ROUGHNESS, CUTTING FORCE AND VIBRATION BY USING GREY RELATION ANALYSIS Dimension and surface quality with optimization of processing parameters of product obtained from manufacturing sector has a very important role in scientific research. Moreover, the basic aim of all machining operations on the workpiece is to create the desired geometry and a sensitive surface. In this thesis, material and hardness of tool holder process quantity is changed and SAE/ AISI4140 material is processed. During the processing and as aresult of processing some parameters are obtained. These parameters which are cutting force, vibration and surface roughness are evaluated by using Grey Relational Analysis (GRA) So tool holder material and hardness effect on processing paramaters composed during the turning operation are determined. Processing quality increasing is observed when the tool holder hardness is increased.GRA method which is used in different areas and applications with each passing day finds itself more space. It is an alternative and efective approach that can be applied in case of more data and uncertainty or less or discrete information.Used tool holders which are capable of SVJCR, made exclusively by TAKIMSAŞ. Tool holder materials are SAE/ AISI 2344, SAE/ AISI 4140 and SAE/ AISI 4340. Tool holders are manufactured from these three different material. For each material; 42 HRC, 45 HRC, 47 HRC hardnesses are applied. So that three different hardness tool holders are made for each material and nine different tool holders are obtained. Processing quality increasing is observed when the tool holder hardness is increased. As a result of obtained datas, the most appropriate tool holder hardness is proposed for optimum surface quality, cutting forces and vibration.
Keywords: Makine Eğitimi; Tornalama