Üniversite Öğrencilerinin Mutluluk Korkusu ve Duygularını İfade Etme_x000D_ Becerileri Arasındaki İlişkide Öz Duyarlılığın Aracı Rolü - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin mutluluk korkusu ve duygularını ifade etme becerileri arasındakiilişkide öz duyarlılığın aracı rolünü incelemektir. Bu çalışmanın örneklemi Marmara Üniversitesi’nde 2017-2018 eğitimöğretim yılında çeşitli lisans programlarına devam eden ve tabakalı örnekleme yöntemi ile belirlenen 296 öğrencidenoluşmaktadır. Veri toplama araçları olarak, Kişisel Bilgi Formu, Mutluluk Korkusu Ölçeği, Özduyarlılık Ölçeği veDuyguları İfade Etme Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma yapısal eşitlik modeline göre gerçekleştirilmiştir. Ayrıcadeğişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek için Pearson Momentler çarpım korelasyonu, cinsiyet açısından farklılaşmaiçin Bağımsız gruplar t testi analizi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, mutluluk korkusu ile öz duyarlılık arasındanegatif yönlü bir ilişki bulunurken; öz duyarlılık ile duygularını ifade etme arasında pozitif yönlü bir ilişki bulunmaktadır.Mutluluk korkusu azaldıkça öz duyarlılık artmakta ve öz duyarlılık arttıkça da duygularını ifade etme kolaylaşmaktadır.Elde edilen sonuçlara göre öz duyarlılık, mutluluk korkusu ve duygularını ifade etme ilişkisinde aracı bir değişkendir.Ayrıca araştırma değişkenlerinin cinsiyete göre karşılaştırmasında, yalnızca duygularını ifade etme değişkeninin kızöğrenciler lehine manidar bir farklılık gösterdiği bulunmuştur.

The purpose of this research is to examine the mediating role of self-compassion in relation to the fear of_x000D_ happiness and the ability of university students to express their feelings. The sample consisted of 296 students who_x000D_ were selected by stratified sampling method among the students attending various undergraduate programs at_x000D_ Marmara University in the academic year of 2017-2018. "Personal Information Form", "Fear of Happiness Scale", "SelfCompassion Scale" and "Emotional Expression Scale" were used as data collection tools. The research was carried out_x000D_ according to the model of structural equality. In addition, Pearson Product-Moment Correlation Coefficient test was_x000D_ used to examine the relationship between variables, and Independent Samples t Test analysis was performed for_x000D_ gender difference. According to the results of the research, there is a negative relationship between fear of happiness_x000D_ and self-compassion; there is a positive relationship between self-compassion and expressing emotions. As fear of_x000D_ happiness decreases, self-compassion increases and it becomes easier to express feelings as self-compassion_x000D_ increases. According to the results obtained, self-compassion is an mediator variable in relation to expressing fear of_x000D_ happiness and express their feelings. Furthermore, in comparison of the research variables by sex, only the variables_x000D_ expressing emotions were found to be significantly different in favor of female students.
The Mediating Rrole of Self-Compassion in the Relationship Between University Students' Fear of Happiness and Expressing Their Emotions