Menkul kıymet yatırım ortaklıklarında iskonta (teorik ve uygulamalı bir analiz) - Okumuş, Sinan (My University, 2004)
Yatırım Ortaklıkları iskontosu uluslararası finans literatüründeki en büyük anomalilerden bir olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada Türkiye’de kurulu Menkul Kıymet Yatırım Ortaklıklarının iskontosu araştırılmış ve şirket giderleri ile yatırımcı eğilimlerinin ortaklıkların iskontolu işlem görmesini açıklamadaki etkileri ölçülmeye çalışılmıştır. 22 adet yatırım ortaklığı esas alınarak yapılan analizde yatırım ortaklıkları iskontosunun önemli bir bölümünün şirket giderlerinden kaynaklandığı ve yatırımcı eğilimleri ile iskonto arasında kısa dönemde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. İskontonun azalması ve yatırım ortaklıklarının geniş yatırımcı kitlelerine hitap ederek, sektörün anlamlı büyüklüklere ulaşabilmesi için; yatırım ortaklıkları sermayelerinin arttırılması, giderlerinin düşürülmesi, nakit kar payı dağıtım zorunluluğunun getirilmesi, yönetim kurullarında belirli sayıda bağımsız üyeye yer verilmesi ve şirketin yaptığı önemli sözleşmelerde bağımsız üyelerin onayının aranması, kendi hisselerini alabilmeleri, portföylerinin portföy yönetimi şirketleri tarafından performansa dayalı yönetilmesi ve ücretlendirilmesi, değişken sermayeli yatırım ortaklıkları ile sektörel yatırım ortaklıklarının kurulabilmesi ve etkin tanıtım yapılması gibi önerilere yer verilmiştir. Gerçekleştirilen uygulama ile sermaye piyasası çalışanlarının yatırım ortaklıklarının mevcut durumu, iskontosu ve fonksiyonelliğinin arttırılmasına dair görüşleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. The closed–end fund discount is perceived as an anomaly in finance literature. In this study, we analyzed the discount of Turkish closed–end funds and tried to measure the impact of fund expenses and investor sentiment on the discount. The analysis of the 22 closed–end funds shows that the discount is mainly caused by the fund expenses and the short-term impact of investor sentiment is substantial on the discount. The study concludes that in order to lower discounts and provide confidence in the industry, the closed–end funds should; increase capital, decrease fund expenses, pay cash dividends, have independent members in their Boards of Directors and require consent of independent members in major contracts, have share buy back options, appoint portfolio management companies to manage the fund’s assets and pay management fees based on performance, have the right to be formed as variable capital investment companies and effectively communicate with investors. In the study, we also surveyed capital market experts to identify the industry’s current position, the discount and the measures to be taken in order to increase the functionality of the industry.
Keywords: Banka ve bankacılık; Bankalar ve Bankacılık; Ekonomi; Finansman ekonomisi; İskonto; Menkul Kıymetler