Ceride-i ilmiyyede yer alan fetvalar üzerine bir inceleme - Cebeci, İsmail (My University, 2001)
Üzerinde çalistigim Osmanli Devleti'nin son döneminde yayinlanmis olan Ceride-i Ilmiyye adli dergideki fetvalari konu edinmektedir. Tezde, dergideki bütün fetvalar latinize edilmis ve bazi fetvalar hakkinda hukukî ve sosyal yaklasimlarda bulunulmustur. Buna ilaveten seyhülislamlik kurumu ve fetvahaneden de bahsedilmistir. Bu çalisma iki ana bölüm ve bir ek'ten olusmaktadir. mdan mütesekkildir. Birinci kisimda, fetva kavraminin anlami, unsurlari, konusu, muhatabi, dili, müftünün fonksiyonu ve fetva-kaza iliskisi incelenmis; ikinci kisimda Osmanli'da Fetva müessesesi, mesihat makami ve fetvahane konulari ele alinmistir. Çalismanin temeli olan ikinci bölüm de iki kisimdan olusmaktadir. Birinci kisimda Ceride-i Ilmiyye'nin özellikleri, muhtevasi, çikis amaci ve önemi ortaya koyulmustur. Ikinci kisimda Ceride-i Ilmiyye'de yayinlanmis olan bazi fetvalarin özeti ve fetvalarla ilgili muhteva tahlili yer almaktadir. Ek bölümünde ise, Ceride-i Ilmiyye'deki bütün fetvalar latinize edilerek; baslik, cilt, sayi, sayfa, soru ve cevap kisimlarindan olusan bir tablo halinde listelenmistir.

My master thesis is on fetvas in Ceride-i Ilmiyye that was issued at last years of Ottoman State. I transliterated all fetvas and wrote on some fetvas from legal and social point of view. In addition, I mentioned about seyhülislamlik and fetvahane. This study consists of two main and one supplementary chapter. The first chapter consists of two parts. I mentioned about, in the first part, the meaning,subject and language of fetva, mufti's function and the relationship between fetva and kaza. The second chapter is about institution of fetva, mesihat and fetvahane in Ottoman State. The second part consists of two chapters also. In the first chapter, I mentioned about Ceride-i Ilmiyye's features and importance and in the second chapter the summary of some fetvas. In the supplementary section I transliterated and issued as table.
Keywords: Din; İslam Dini; İslam Hukuku; Tasavvuf ve tarikatlar