The affects of corporate social responsibility on y-generation consumer purchase decision and social media influence - Özçelik, Nadin (My University, 2015)
Kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) stratejisi, günümüzün küresel dünyasında hem akademik çevrelerde hem de iş dünyasında önemli bir konu haline gelmiştir. Kurumlar tüketicileri etkilemek amacıyla kurumsal sosyal sorumluluk kavramı olgusunu, kurumsal bir strateji olarak benimsemeye başlamışlardır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de KSS kavramının son durumunu Y-kuşağı tüketicilerin deneyimlerini, sosyal medya kavramını göz önüne alarak tüketicilerin satın alma kararlarında ne gibi değişikliklere sebep olduğunu test etmektir. Bu çalışmanın konusu olan mobilya endüstrisi, doğanın esas tüketicilerinden biri olmasıyla birlikte çevre üzerindeki etkileri de büyüktür. Geniş kapsamlı bir literatür taraması yapıldıktan sonra, öncelikle KSS kavramı tanımlanıp, altı farklı alt boyutları ile kavramsallaştırılmıştır. Bu alt boyutlar: ekonomik sorumluluklar, yasal sorumluluklar, etik sorumluluklar, yardımsever sorumluluklar, sosyal sorumluluklar ve çevresel sorumluluklar. Ardından, sosyal medya kullanımında yer alan özellikler şu şekilde belirlenmiştir: Ağızdan ağıza pazarlama, viral ve interaktiflik. Değişkenleri oluşturan bu alt boyutlar aracılığı ile aralarındaki ilişkiler keşfedilmiştir. Bu çalışmayı diğer çalışmalardan ayırt eden en önemli özellik ise Türkiye’deki mobilya endüstrisinde daha önce benzer bir çalışmanın gerçekleştirilmemiş olmasıdır. Kurumsal sosyal sorumluluk, Tüketici satın alma kararı, Sosyal medya kullanımı, Mobilya Endüstrisi, Y-Kuşağı

In today’s globalized world, corporate social responsibility (CSR) strategy has become an important topic in both academic and business world. Firms have started to use CSR strategy in order to influence their consumers. This study aims to examine the current state of corporate social responsibility (CSR) in Turkey with Y-generation consumers’ experience including social media and assess changes in consumer purchase decision. The furniture industry, which is the focus of this study, is the main consumer of nature and perceived as having the greatest impact on environment. After an extended literature review, first CSR is defined and proposed a conceptualization through six core dimensions: Economic responsibilities, legal responsibilities, ethical responsibilities, philanthropic responsibilities, social responsibilities, environmental responsibilities. Then, social media usage aspects listed as: word-of-mouth (WOM) communication, viral and interactivity. Through those dimensions the relationship between variables is explored. The distinctive feature of this study is that there aren’t any similar studies conducted at furniture industry in Turkey. Corporate social responsibility, Consumer purchase decision, Social media usage, Furniture Industry, Y-Generation
Keywords: Kitle iletişim araçları; Sosyal medya; Sosyal sorumluluk, İşletmelerin; Sosyal yönleri; Tüketici davranışı; Tüketici tercihleri; Üretim yönetimi