Alüminyumun, tütün (Nicotiana tabacum L.)’ ün doku kültürü üzerine etkileri - Yılmaz, Filiz (My University, 2002)
ALÜMİNYUMUN, TÜTÜN (Nicotiana tabacum L.)'ÜN DOKU KÜLTÜRÜ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Alüminyum toprakta en çok bulunan elementlerdendir ve asidik topraklarda çözünür hale geçmektedir. Özellikle çözünmüş alüminyum, bitkinin kök uzamasına ket vurmaktadır. Bu çalışmada, ilk olarak tütün (Nicotiana tabacum L.) tohumları ve tütün eksplantları, Al+3'ün etkilerini araştırmak için, farklı konsantrasyonlarda AlCl3 (kontrol, 50 mM, 100 mM, 150 mM, 200mM AlCl3) içeren MS besiyerine ekildiler. Tüm kültürler, 25o C'de 16 saat aydınlık, 8 saat karanlık periyodundaki kontrollü bitki büyütme kabininde tutuldular. Tüm çimlenmiş tohumlar ve büyümüş eksplantlar, inokülasyondan sonraki 5., 8., 11., 14. ve 16. günlerde gözlendi. Kök uzamasına Al+3 tarafından kuvvetle ket vurulmuştur. Büyümüş bitkilerin peroksidaz aktiviteleri, spektrofotometrik olarak belirlendi. Lipid peroksidasyonu ve Al+3 birikimi, histokimyasal olarak, sırasıyla Schiff's reaktifi ve hematoksilen ile araştırıldı.

THE EFFECTS OF ALUMINUM ON TISSUE CULTURE OF TOBACCO (Nicotiana tabacum L.) Aluminum is one of the major element in the soil and becomes soluble in the acidic soils. Especially soluble aluminum inhibits the root elongation. In this study, first, tobacco (Nicotiana tabacum L.) seeds and tobacco explants were exposed to different concentrations of AlCl3 (control, 50 µM, 100 µM, 150 µM, 200 µM) on MS medium for researching the effects of Al+3. All the cultures were kept under 25oC temperature, 16 hours light, 8 hours dark period in a controlled growth chamber. All of the germinated seeds and grown explants were observed in 5th, 8th, 11th, 14th and 16th days of inoculation. Root elongation was strongly inhibited by Al+3 stress. Peroxidase activities of grown plants were determined spectrophotometrically. The peroxidase activity was enhanced by Al+3 stress. Lipid peroxidation and Al+3 accumulation was investigated histochemically with Schiff's reagent and hematoxylin respectively.
Keywords: Alüminyum; Biyoloji; Botanik (Bitki bilimleri)