Rusya'nın Orta Doğu politikasında değişen dinamikler ve Avrupa'nın enerji güvenliği - Musayev, Elnur (My University, 2022)
RUSYA'NIN ORTA DOĞU POLİTİKASINDA DEĞİŞEN DİNAMİKLER VE AVRUPA'NIN ENERJİ GÜVENLİĞİAvrupa Birliği’nin (AB) enerji kaynakları yeterli olmadığından dışa bağımlı olduğu bilinmektedir. Bu bağımlılık sonucunda arz güvenliği konusuna ciddi yaklaşmaktadır. AB için en büyük tedarikçi ülke konumunda olan ülke ise Rusya’dır. Rusya, Johnson mektubu sonrasında Türkiye'ye petrol satmaya başlamış, 1987'de batı hattını devreye almıştır. Bakü Tiflis Ceyhan’a (BTC) karşı çıkılmış, Türkmen Doğalgazı Projesi ve Mavi Akım başlatılmış, Güney Akım projesi Türk Akımına dönüştürülmüştür. Son 10 yılda Rusya'nın enerji piyasası bağımlılığı artmış, enerji politikaları kapsamında reel politika ve uluslararası ekonomik entegrasyon kavramından etkilenen, çok faktörlü karmaşık ve öngörülemeyen dış politikalar nedeniyle asimetrik bir karakter kazanmıştır. Uluslararası sistemde ulusal siyasal sisteme benzer yasal bir hiyerarşi bulunmadığı için, anarşi egemendir. Bu anarşi içerisinde kendi güvenliklerini sağlamanın peşinde olan ulus devletler güç elde etmeye çalışıyor. Güç elde edilmesi aşamasında ortaya çıkan bir siyasal-yönetimsel ikilem ise güvenlik ikileminin ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Güvenlik ikilemi, devletlerin kendi güvenliklerini sağlamak isterken edindikleri silahların ve izledikleri politikaların sistemdeki diğer devletler tarafından tehdit olarak algılandığını ve tehdit algılayan diğer ülkelerin de kendi güvenliklerini sağlamak için o devlete karşı silahlandıklarını ya da saldırgan politikalar izlediklerini ifade eder. Saldırgan realizm (offensive realism) uluslararası sisteme hâkim olan anarşinin devletlerin saldırgan bir politika izleyerek coğrafi ve siyasal genişleme yönünde harekete geçmelerine neden olacağını belirtmektedir. Saldırgan realizme göre, tüm devletler kendi ulusal güçlerini diğerlerine oranla maksimize etmek için çalışırlar. Güçlü olan devletler kendi çıkarlarını koruyabilir ve siyasal varlıklarını garanti altına alabilir. Saldırgan realizm, uluslararası sisteme hâkim olan anarşi nedeniyle, yani uluslararası sistemik yapılanmayı dengeleyecek bir devletler üstü teşkilatlanmanın bulunmaması sebebiyle, sistem içerisinde bağımsız birer aktör olarak yer alan devletlerin kendi güvenliklerini kendilerinin sağlaması gerektiğini vurgulamaktadır. Güvenliğin sağlanması hususu uluslararası sistemde çatışma unsurunu besleyebilecek bir ortam yaratmakta ve devletler silah edinimi, ulusal güce dayalı diplomatik baskı ve korumacı ekonomik yöntemler aracılığıyla savunmacı realizmi yadsıyan ve saldırgan unsurları ön plana çıkaran bir tutuma yakınlaşmaktadırlar. Saldırgan realizme göre, devletlerin kendi güvenliklerini arttırabilmesinin yolu diğerlerinin ulusal gücünü azaltmaktan geçmektedir. Yani, saldırgan realizmde mutlak kazanç unsuru değil, göreceli kazanç unsuru egemen anlayış konumundadır. Uygulanan reel politika, liberal eksene itilmeye ve talep güvenliğinin kurumsal nitelik kazanmasına çalışılan AB-Rusya ilişkileri baz alındığında başarılı olduğu görülmektedir. Realizm vasıtasıyla AB'nin liberal politika arzusuna karşı çıkan Rusya, AB çıkarları için set oluştururken, kendi etki alanı için tehdit hissetmektedir. Bu durum, 2006 ve 2008’de yaşadığı gaz krizleri ile birleştiğinde, yeni enerji güvenliği stratejisi geliştirme zorunlu hale gelmiştir. Rusya, Enerji Güvenliği, Orta Doğu, Avrupa Birliği, Türkiye

CHANGING DYNAMICS IN RUSSIA'S MIDDLE EAST POLICY AND EUROPE'S ENERGY SECURITYThe European Union (EU) is known to be dependent on the outside as energy sources are not sufficient. As a result of this addiction, it is seriously approaching supply security. Russia is the largest supplier country for the EU. After the Johnson letter, Russia began to sell oil to Turkey, and in 1987, the Western line commissioned. Baku Tbilisi Ceyhan (BTC) was opposed, the Turkmen Natural Gazi Project and the Blue Current were initiated and the Southern Stream Project was transformed into Turkish movement. In the last 10 years, Russia's energy market dependence has increased and has gained an asymmetric character due to multi -factor complex and unpredictable foreign policies affected by the concept of real policy and international economic integration within the scope of energy policies. Since there is no legal hierarchy similar to the national political system in the international system, anarchy is dominant. In this anarchy, the nation -states that seek to provide their own security are trying to achieve power. A political-management dilemma that emerged during the power of power enables the emergence of security dilemma. The security dilemma states that the weapons and policies they have acquired when the states want to ensure their own security are perceived as a threat by other states in the system, and that other countries that perceive threats threaten their safety are armed against the state or pursue aggressive policies. He states that the anarchy dominating the international system will lead to action for geographical and political expansion by pursuing an aggressive policy. According to aggressive realism, all states try to maximize their national forces compared to others. Strong states can protect their own interests and guarantee their political existence. The aggressive realism emphasizes that due to the anarchy dominating the international system, that is, the absence of an over -state organization that will balance the international systemic structure, the states that are independent of the system should provide their own security. Ensuring security creates an environment that can feed the element of conflict in the international system, and states become closer to an attitude that denying defensive realism and highlights defensive realism through weapon acquisition, national power -based diplomatic pressure and protectionist economic methods. According to aggressive realism, the way to increase the security of states is to reduce the national power of others. In other words, the aggressive realism is not an absolute gain element, but the relative gain element is a dominant understanding. The real policy implemented is successful that the liberal axis is being pushed to the liberal axis and the ab-Russian relations, which are tried to gain institutional quality. Russia, which opposes the EU's desire for liberal policy through realism, felt a threat to its own influence while creating a set for the EU interests. This is compulsory to develop a new energy security strategy when combined with the gas crises in 2006 and 2008.Russia, Energy Security, Middle East, European Union, Turkey
Changing dynamics in Russia's middle east policy and europe's energy security
Keywords: Avrupa Birliği ülkeleri; Avrupa Russia; Dış ilişkiler; Energy policy; Energy Security; Enerji Güvenliği; Enerji politikası; European Union; European Union countries; Foreign relations; Middle East; Orta Doğu; Russia (Federation); Rusya; Rusya (Federasyon); Turkey