Suriyeli gazetecilerin ve mültecilerin ikamet ettiği ülkelerdeki insani ve sosyal hususlardakı medya temsilciliği - Almallah, Halla (My University, 2022)
Çalışmada, Suriyeli mülteci meselelerinin Arap haber kanallarının olumsuz ve olumlu yönler arasındaki kapsama alanında bir tutarsızlık olduğunu gösterdi, konuşma programları listesi insani ve sosyal konuların başında geldi: sığınma, yeniden birleşme, sınır dışı etme ve zorla geri gönderme, ırkçılık ve orada çok sayıda Suriyeli mültecinin yaşadığı bazı ülkelerde mültecilere yönelik artan kışkırtma. Mülteci gazetecilerin görüşüne gelince, Suriye'de olan her şey ve ülkenin iltica ile ilgili kararları hakkında fikirlerini ifade etme özgürlüğüne sahip geniş bir alan olduğunu vurguladılar, bu, çok kültürlülük fikrini güçlendiriyor. Karşılaştıkları zorluklara dikkat çektiler, örneğin entegrasyon. Türkiye'de ikamet eden Suriyeli mülteciler, insani ve sosyal meselelerini temsil eden Türk medyasına ilişkin görüşlerini dile getirdiler. Mülteciler, mülteci meselesini çıkarlarına göre kullanan her bir medya kuruluşunun ve temsil ettikleri tarafların kurbanı oldukları konusunda oybirliğiyle anlaştılar. Medya söylentileri veya sorunları vurguladı ve tüm başarı hikayelerini dışladı. Türkiye'deki bazı mülteciler misafir terimini kullanmaktan memnun, bazıları ise Avrupa toplumları olarak sığınmanın faydalarını elde etmek için mülteci terimini kullanmayı tercih ediyor.

The study showed a discrepancy in the coverage of Arab news channels of Syrian refugee issues between the negative and positive directions, the list of Talk Shows episodes topped the humanitarian and social issues: asylum, reunification, deportation and forced return, racism and the escalating incitement towards refugees in some countries which have a large number of Syrian refugees residing there. As for the opinion of the refugee journalists, they stressed that there is a large space available to them of freedom to express their opinions regarding everything happening in Syria and the decisions of the country regarding asylum, this reinforces the idea of “multiculturalism”. They pointed out the challenges they faced e.g., integration. The Syrian refugees residing in Turkey expressed their opinions regarding the Turkish media representing their humanitarian and social issues. Refugees unanimously agreed that they are “victims” of each of the media outlets and the parties they represent, which use the refugee issue according to their interests. The media highlighted rumors or problems and excluded refugees’ success stories. Some refugees in Turkey are happy with the term “guests”, others prefer to use the term “refugee” in order to obtain the benefits of asylum, as European societies.
The situation of Syrian journalists and refugees in the host communities and the media representation of their humanitarian and social issues
Keywords: Arab News channels; Arap Haber kanalları; Asylum challenges; Asylum countries; Çok Kültürlülük; Entegrasyon; Ev sahibi topluluklar; Gazeteciler, Suriyeli; Host communities; Integration; Irkçılık Syrian refugee; Journalists, Syrian; Kitle iletişim araçları; Mass media; Media coverage; Media representing; Medya kapsamı; Multiculturalism; Mülteciler, Suriyeli; Racism; Refugees, Syrian; Sığınma sorunları; Sığınma ülkeleri; Suriye Devrimi; Suriyeli gazeteci; Suriyeli mülteci; Syrian journalist; Syrian revolution