A study on the responses to organizational decline - Sönmezer, Anı Yeşim (My University, 2006)
ORGANİZASYONEL KÜÇÜLME KARŞISINDA VERİLEN TEPKİLER ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Günümüzde artan rekabet, tüketici talebindeki değişiklikler, piyasalardaki kaynak sıkıntısı, pazar daralması, talep yetersizliği gibi sebepler firmaların büyüme süreçlerine ciddi sekteler vurmakta ve onları organizasyonel küçülmeye (organizational decline) yönlendirmekte, hatta mecbur bırakmaktadır. Ancak şirket yönetimleri küçülme sözkonusu olduğunda, gelişim ve büyüme konusunda gösterdikleri ilgiyi göstermemektedirler. Şirket içi iletişimde genellikle küçülme, daralma gibi terimler kullanmak yerine yeniden yapılanma vs tercih edilmektedir. Aynı zamanda örgütsel küçülmenin gerekliliği yöneticiler tarafından kolaylıkla kabul edilmemekte; hatta son dakikaya kadar bu konu gözardı edilmektedir. Organizasyonel küçülme, sebepleri her ne olursa olsun, iki aşamadan oluşur. Birinci aşama örgütün hizmet verdiği ortama uyumunun bozulmasıdır. İkinci aşama ise sözkonusu uyum bozukluluğunun sonucu olarak örgüt kaynaklarının azalmasıdır. Organizasyonel küçülme karşısında uygulanması gereken stratejiler ve alınması gereken önlemler hem sektör özellikleri hem de küçülmenin sebepleri açısından farklılık göstermektedir. Her firma ya da her koşul için geçerli olabilecek bir yönetim mevcut değildir. Organizasyonel küçülme çalışanlar düzeyinde çeşitli olumsuz sonuçlara yol açmaktadır. Aslında organizasyonel küçülmenin kaynaklarda yarattığı kısıtlama düşünülürse, ortaya çıkan negatif sonuçlar süpriz değildir. Örneğin stres, muhalefet, yönetimde merkeziyetçilik, gizlilik, çalışanların istifası (özellikle kaliteli elemanların) artmakta; katılım, esneklik, moral, risk alma, şirkete bağlılık ve güven, uzun vadeli planlama ve yaratıcılık azalmaktadır. Bu tez çalışması kapsamında şirket çalışanlarının organizasyonel küçülme karşısındaki tepkileri ele alınmıştır. Yukarıda da belirtildiği gibi, organizasyonel küçülmenin özünde kaynak azalması bulunmaktadır. Bu noktadan yola çıkarak, bu araştırmanın amacı, şirkete direkt para sağlayan bölümlerde (satış bölümü) çalışan elemanlar ile şirkete indirekt para sağlayan bölümlerde (marketing, finans, araştırma&geliştirme, üretim, personel v.s.) çalışan elemanların, organizasyonel küçülmeye gösterecekleri tepkinin farklılığını araştırmaktır. Bu doğrultuda yapılan araştırma sonucunda, şirkete direkt para sağlayan bölümlerde (satış bölümü) çalışan elemanlar ile şirkete indirekt para sağlayan bölümlerde (pazarlama, finans, araştırma&geliştirme, üretim, personel v.s.) çalışan elemanların, organizasyonel küçülmeye gösterdikleri tepkiler arasında anlamlı bir farklılık bulunduğu görülmüştür.

A STUDY ON THE RESPONSES TO ORGANIZATIONAL DECLINE Today reasons like changes in customer demand, rare resources in the markets, shrinkage of the markets, insufficient demand break down the companies growth process and even not only divert also force them to organizational decline. However management of the companies do not give enough attention which they did for development and growth to the decline. Even terms like decline, downsizing etc. are replaced in most corporate communication by re-sizing, re-organization. At the same time, necessity of the organizational decline is not easily accepted, even this subject is avoided up to the last minute. Organizational decline causes several negative consequences at individual level in the organization. If it is considered that conditions of decline inherently involve restricted resources, it is not suprising to have negative consequences. For instance in case of organizational decline stress, opposition, centralization of management, secrecy, resignations of the employees (especially qualified personnel) increase, motivation, risk taking, loyalty and trust, long term planning and innovativeness decrease. Within the frame work of this study, the responses of employees to organizational decline have been discussed. As it is mentioned above, reduction of resources within the organizations is the core of the organizational decline. Starting from this point, the aim of this research is to prove the difference of the responses of the employees who are directly gained money to the company, that means they work in sales department, and the responses of the employees who are indirectly gained money to the company, that means they work in other departments like marketing, finance, R&D, manufacturing, human resources etc. As a result of this study performed, it has been observed that there is a significant difference between the responses of employees who are directly gained money to the company, that means they work in sales department, and the responses of the employees who are indirectly gained money to the company, that means they work in other departments like marketing, finance, R&D, manufacturing, human resources etc.
Keywords: Genel Yönetim_İşletmeler; İşletmeler_Genel Yönetim