Neo liberal ekonomi politikalarının eğitim üzerine etkileri - Erdem, Bengü (My University, 2003)
Eğitim, toplumların gelişim aşamalarında önemli bir basamaktır. Eğitim, toplumsal yapı değiştikçe ona uyum sağlayan bir sosyalizasyon sürecidir. Tarih boyunca, değişen toplum yapısına uygun olarak eğitim kurumunda da bir takım değişiklikler meydana gelmiştir. Eğitim kurumunda meydana gelen en önemli değişiklik 20.yy'da olmuştur. Çünkü feodalizmden sanayi toplumuna geçiş ile toplumsal kurumlar yeniden anlamlandırılmıştır. Eğitim kurumu da yeni toplum yapısının ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde değişim yaşamıştır. Son 20-30 yılda dünya ekonomisi üzerinde meydana gelen değişimler eğitim kurumunun yeniden tanımlanmasına neden olmuştur. Dünya ekonomisi üzerine hakim olan neo-liberal ekonomi politikaları, eğitim kurumunun içeriğinin-amaçlarının-hedeflerinin değişimine neden olmuştur. Bireylerin de eğitimden beklentileri farklılaşmıştır. Bu çalışmada, eğitimin toplum yapısındaki yeri-önemi, günümüzdeki değişiminin temelindeki nedenler ve bu değişime hane halklarının-devletin nasıl tepki verdiği anlatılmaya çalışılmıştır. Gelir dağılımının durumu ve kamu harcamalarının değişimi eğitim üzerinde olumsuz etkiler yaratmıştır. Name and Surname: Bengü Erdem Field: Economics Programme: Devolopment Economics and Economic Growth Supervisor: Doc. Dr. Fuat Ercan Degree Awarded and Date: Master - June 2003 Neo-Liberal Economics Policy, Education

THE EFFECTS OF NEO-LIBERAL ECONOMICS POLICY ON EDUCATION Education is an important step in development rank of society. Education is a socialization process that adjusts societal structure changes. Among the history, some variations occured in educational association, compatible with the changing society structure. The most important variation in educational association has occured in the 20th century. Because societal associations restructured with the transition from feudalism to industrial society. Educational association has lived variations to meet needs of the new society structure. Variations that occured in world economics has caused educational association redefinement, during last 20-30 years. The neo-liberal economics policy which rules on world economics has caused variation in content, goal and aim of the educational association. Expectations of the individuals has varied, too. The place-importance of education in societal structure, facts of basic variations nowadays and how the family-government reacts to this variation has tried to explained, in this study. Situtation of income distribution and variation of public expences has created negative effects on education.
Keywords: Ekonomi