“Helâk Edici Yedi Şey” hadisinin tetkiki - Ayçiçek, Erkan (My University, 2010)
İslam dininin hayata geçirilmesi hususunda, Hz. Peygamber’in (s.a.) sözlerinin ve uygulamalarının çok önemli bir yeri vardır. Bu bağlamda bize sorumluluğumuzu hatırlatan, birey ve toplum olarak mutlu olmamız için neleri yapmamamızı gösteren hadislerden biri de araştırmamızın konusunu teşkil eden “Helâk edici yedi şey” hadisidir. Çalışmamızı dört ana bölümde ele aldık: Birinci bölümde araştırmamızın konusu olan helâk kavramı üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde Kur’ân-ı Kerîm ve hadislerde helâk kavramı toplum ve fert çerçevesinde kısaca anlatılmış daha sonra helâk çeşitleri hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde hadisimizin tahric ve tahkîki ile sened ve metninin değerlendirilmesi yapılmaktadır. Ulaşabildiğimiz bütün kaynaklardaki rivâyetler kronolojik bir usül çerçevesinde tetkik edilmiştir. Bu kaynaklar da Kütüb-i sitte’deki rivâyetler ve diğer hadis kitaplarındaki rivâyetler şeklinde iki ayrı başlık altında incelenmiştir. Rivâyetlerin metinleri, tercümeleri ve sened şemaları verildikten sonra her râvi kısaca tanıtılmıştır. Daha sonra hadisin senedinin tahlil ve tenkidi yapılmıştır. Ardından hadisin metninin tahlil ve tenkidi yapılmış ve rivâyetler arası metin farklılıkları üzerinde durulmuştur. Dördüncü bölümde helâk edici yedi şey hadisinin muhtevası hakkında bilgi verilmiştir. Sonuç bölümünde ise konu hakkında varılan kanaatler özetlenmiştir.

The Prophet Muhammad’s sayings and practices are essential as an ideal example of Islamic religion. One of the hadiths which reminds us our duties and which explain the necessary things for the individual and social happiness is the hadith of “seven things which lead to ruin” Our topic is examined in four chapters. In the first chapter, the term helak (ruin or collapse) is examined. In the second chapter, the term helâk is examined in the light of Qur’an and hadiths. Both individual and social aspects of this term are explained in this chapter. The types of helâk is also explained in this chapter. In the third chapter, the hadith about the helâk is examined in detail from a methodological perspective. All the narrative records are discussed in a chronological order. These narratives are examined under two headings: the narratives in Kütüb-i Sitte (the Six Books) and the narratives in other hadith books. Firstly, the text, the translation and the chain of transmitters are given. Then, each râvî (transmitter of a hadith) is briefly introduced. Then, the text of hadith is discussed. The differences between the narratives is also explained in this chapter. In the fourth chapter, the content of the hadith “seven things which lead to ruin” is explained in detail. In the conclusion part, a brief summary and analysis of the subject is made.
Keywords: Hadis; İslam Dini