XIX. yüzyıl Osmanlı Reîsülkurrâlarından Abdullah Eyyûbî ve Kıraat İlmi ders notları - Bülbül, Kübra (My University)
“XIX. Yüzyıl Osmanlı Reîsülkurrâlarından Abdullah Eyyûbî ve Kıraat İlmi Ders Notları” isimli bu çalışma, bir giriş, üç bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır.Birinci bölümde müellifin hayatı, hocaları ve eserleri kapsamlı bir şekilde tanıtılmış ayrıca görüşlerinin daha net ortaya koyulabilmesi adına yaşadığı dönemin eğitim anlayışına temas edilmiş, hangi hocalardan ders aldığı aktarılmıştır. İkinci bölümde metnin genel özellikleri, yöntemi ve eserin daha iyi anlaşılabilmesi için müellifin risâlesini yazarken kullandığı kaynaklar hakkında kısa bir tanıtım yapılmış, ayrıntılı bilgi için başvurulabilecek eserler belirtilmiştir. Daha sonra Abdullah Eyyûbî’nin risâlesinde yer verdiği bazı konuların değerlendirilmesi yapılmıştır. Abdullah Eyyûbî’nin kıraat ilmiyle ilgili görüşleri açıklanmış, kendinden önceki hangi âlimlerle fikir birliğinde olduğuyla ilgili bilgi verilmiştir.Çalışmanın üçüncü bölümünde ise Abdullah Eyyûbî’nin söz konusu eserinin latinizesine yer verilmiştir. Eser neşredilmiş, neşir yapılırken olabildiğince metnin özüne sadık kalınmıştır.

“One Of The 19th Century Rais Al-Qurra Of Ottoman Empire Abdullah Eyyûbî and His Lecture’s Notes Of Qiraat Science” named paper consists of five subparts that are introduction, three sections and conclusion.In first part, life of the author, his teachers and his works are handled comprehensively. Also, to understand Eyyûbî’s thoughts, teachers who tought him are narrated and education type of his era mentioned.In second part, general properties, method of the text and a better understanding, a brief introduction is given for resources which the author used while he was writing his tractate. For a detailed understanding, resources are given. An evaluation is made about subjects that Eyyûbî mentioned in rectate. Eyyûbî’s ideas about qiraat science are explained and scholars whom he was in consensus are pointed.In third part, we give latinised version of Eyyûbî’s rectate.While publishing the work, we stick by the rectate itself.
Keywords: Abdullah Eyyûbî; Islam; İslamiyet; Kıraat İlmi; Osmanlı Devleti; Ottoman; Qiraat Science; Rais Al-Qurra; Reîsülkurrâ; Risâle; Tractate