II. Meşrutiyet Döneminde muhalif bir gazete: Serbesti - Yalvaç Hasan (My University, 2019)
Bu yüksek lisans tezinde; Serbestî gazetesinin Kasım 1908’den Nisan 1909’a kadar çıkan 158 sayısı incelenmiştir. Osmanlı İmparatorluğu’nda, Serbestî gazetesi örnek alınarak II. Meşrutiyet’in ilanından sonra muhalefetin basın üzerinden oluşumu bağlamında bir çalışma yapılmıştır. Bir gazete olarak Serbestî’nin temel özellikleri, yayınlanma amacı ve yazarları belirtilmiştir. Gazete, II. Meşrutiyet’in ilanından sonra İttihat ve Terakki Cemiyeti muhalifleri tarafından çıkarılmıştır. İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin hükümet üzerinde baskısını kırmak için sert bir eleştiri üslubu kullanmıştır. Çalışmada gazetenin İttihat ve Terakki’ye karşı kullandığı eleştiri argümanları üzerine yoğunlaşılmıştır. Serbestî gazetesinin, Ahrar Fırkası, Prens Sabahaddin ve Şehzade Mehmed Reşad ile olan ilişkisi incelenmiştir. Serbestî gazetesinin, Sultan Abdülhamid’e karşı tavrı üzerinde durulmuştur. Son olarak gazetenin 31 Mart Vakası ile ilgili bakışı ele alınmıştır.

İn this master’s thesis; Serbestî newspaper was examined, which published from November 1908 to April 1909. The studying was conducted in context’s rising of oppositions in press after second constitutional inaugurated in Ottoman Empire. The studying was defined characteristics of Serbestî as a newspaper, described purpose of its publishing and also was indicated writers. Serbestî newspaper was published by opposites of Committee of Union and Progress(CUP). İn order to break power of Committee of Union and Progress over goverment, the newspaper has used serious criticism its Commitee. The studying focused on arguments that used against CUP. Relations among Serbestî Ahrar Party, Prince Sabahaddin and Crown Prince Mehmed Reşad has been scrutinized. The attitude towards Abdulhamid II was emphasized. Finally, the gaze of the newspaper on 31st March Event was discussed.
Keywords: Basın; Committee of Union and Progress; II. Meşrutiyet Dönemi; İttihat ve Terakki Cemiyeti; Press; Second Constitutional Era; Serbestî