Endodontide görüntüleme: Konvansiyonel ve alternatif ileri görüntüleme teknikleri - Gümrü, Birsay; Tarçın, Bilge (Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2013)
Endodontide teşhis, tedavi planlaması ve tedavi sonuçlarının değerlendirilmesinde radyografik incelemeden büyük oranda istifade edilmektedir. İster röntgen filmi ile ister dijital sensörler ile çekilmiş olsun, endodontik problemlerin tedavisinde kullanılan periapikal radyografiler iki boyutlu olmaları, geometrik distorsiyon, anatomik yapıların süperpozisyonu ve sadece o andaki durumu yansıtmaları nedeniyle sınırlı bilgi sağlamaktadır. Bu derlemede periapikal radyografilerin sahip olduğu kısıtlamalar gözden geçirilmekte ve endodonti pratiğinde konvansiyonel radyografilerin tamamlayıcıları olarak önerilen alternatif ileri görüntüleme tekniklerine değinilmektedir. Bu görüntüleme tekniklerinin avantaj ve dezavantajları da kısaca tartışılmaktadır.
Keywords: Bilgisayarlı tomografi, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, endodonti, manyetik rezonans görüntüleme, periapikal radyografi, ultrason