Bağlanma tarzları ve internet bağımlılığının evlilik uyumuna etkisi - Aycanoğlu, Ceren (My University, 2017)
Amaç: Araştırma, evlilik uyumunun sosyodemografik özellikler, bağlanma tarzları ve internet bağımlılığı açısından incelenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı.Yöntem: Çalışma bir Aile Sağlığı Merkezinde 1528 birey ile yapıldı. Veriler, Kişisel Bilgi Formu,Young İnternet Bağımlılık Testi, Evlilik Uyum Ölçeği,Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri ile toplandı ve SPSS 23.0 Software programında tanımlayıcı istatistiksel analizler, ''Mann Whitney U testi'',''Kruskal Wallis testi'',’’Ki-Kare testi”,’’Lineer Regresyon analizi’’ve “Pearson korelasyon analizi” ile değerlendirildi.Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 36,76’dır. Katılımcıların 1456 (%95,3) ‘sı normal bir internet kullanıcısıyken, 72 (%4,7)’si problemli internet kullanıcısıdır. Evlilik uyum ölçeği gruplamasında katılımcıların 762 (%49,9)’si uyumsuz, 766 (%50,1) ‘sı uyumludur. Bağlanma biçimine göre internet bağımlılığı ölçek grupları arasında istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı bir farklılık bulunmaktadır (p<0.001). Evlilik Uyum Ölçeği Puanları ile İnternet Bağımlılığı Puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı r=0,254 (p=0,0001) düzeyinde negatif yönlü bir ilişki bulunmaktadır. Regresyon analizi sonucu evlilik uyumunu internet bağımlılığı tek başına %6.4 oranında açıklarken, internet bağımlılığına güvenli, kaygılı ve kaçıngan puanları eklendiğinde %15 oranında açıklamaktadır.Sonuç: Çalışmadan elde edilen bulgulara göre kaygılı ve kaçıngan bağlanma stilleri ile internet bağımlılığı evlilik uyumunu olumsuz yönde etkilemektedir.Çalışma, Türkiye’de bağlanma tarzları ve internet bağımlılığının evlilik uyumu üzerindeki etkisini araştıran tek çalışmadır ve internet bağımlılığının evlilik uyumu açısından ne kadar önemli olduğuna kanıt olarak değerlendirilerek literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Aims: This research was conducted as a descriptive study of marital adjustment in terms of sociodemographic characteristics, attachment styles and internet addiction.Method: The study was conducted at a Family Health Center with 1528 individuals. Young Internet Addiction Test, Marriage Compliance Questionnaire, Experiences in Close Relationship Inventory.The data were analyzed by descriptive statistical analyzes in the SPSS 23.0 Software program, Mann WhitneyU test,Kruskal Wallis test,Chi-square test,Linear regression analysis and Pearson correlation analysis.Results: The average age of participants is 36.76. In the Internet dependency scale group, 1456 (95.3%) were normal internet users while 72 (4.7%) were problem internet users. 762 (49.9%) of the participants were incompatible with 766 50.1%) are compatible. There is a statistically significant difference between internet addiction scale groups according to attachment style(p <0.001). There was a negative correlation between Marital Adjustment Scale and Internet Dependency Scores at the level of r = 0,254(p = 0,0001). Regression analysis reveals that internet addiction alone accounts for 6.4% of outcome marital adjustment, while it accounts for 15% when safe, anxious and avoidant scores are added to internet addiction.Conclusion: According to the findings obtained by the study, internet addiction with anxious attachment styles and marriage affects adversely.The study of the attachment style and internet addiction in Turkey is the only study investigating the impact of marital harmony and evaluated as evidence that marital adjustment in terms of how important it is that internet addiction is thought to contribute to the literature.
Keywords: -- Internet addiction; Attachment styles; Bağlanma stilleri; bağlanma stilleri Marital adjustment; Communication; Evlilik uyumu; Husband and wife; Internet addiction; İletişim; internet addition; internet bağımlılığı; İnternet bağımlılığı; Karı koca; Marriage compatibility; Problems; Psikolojik yönler; Psychological aspects; Sorunlar