Ga-68 PSMA PET/BT’de kemik metastazını taklit eden hemanjiyom - ENGÜR, CEREN ÖZGE; KESİM, SELİN; FİLİZOĞLU, NUH; ÖZGÜVEN, SALİH; ÖNEŞ, TUNÇ; TUROĞLU, HALİL TURGUT; ERDİL, TANJU YUSUF (My University, 2020)
Amaç: Ga-68 PSMA pozitron emisyon tomografi/bilgisayarlı tomografi (PET/ BT) rutinde prostat kanserinin evreleme, yeniden evreleme, tedavi yanıtının değerlendirilmesi ve biyokimyasal nüksün gösterilmesinde kullanılmaktadır. Prostat kanseri görüntülemesinde duyarlılık ve özgüllüğü yüksek olmasına rağmen, yanlış pozitiflikleri bildirilmiştir. Bu olgu sunumunda, Ga-68 PSMA tutulumu göstererek benign bir bulgu olmasına rağmen kemik metastazını taklit eden vertebral hemanjiyom bulgusunu sunduk. Yöntem: Prostat kanseri (Gleason skoru: 4+3=7) tanılı, radyoterapi ve hormonal tedaviye rağmen prostat spesifik antijen yüksekliği devam eden 67 yaşında erkek hastaya Ga-68 PSMA PET/BT tetkiki yapıldı. Bulgular: Ga-68 PSMA PET/BT görüntülemesinde; prostat glandında patolojik karakterde Ga-68 PSMA tutulumu saptanmazken, peripankreatik, paraaortakaval ve bilateral ana iliak lojda yoğun düzeyde malign karakterde Ga-68 PSMA tutulumu gösteren lenf nodları izlendi. Ayrıca L4 vertebra korpus sağ lateralinde kontrastsız aksiyel BT kesitinde tipik hemanjiyom bulgusu olan kalın trabeküllerin ve litik düşük dansiteli lezyon alanlarının neden olduğu benekli görünümlü (polka dot) lezyonda yoğun düzeyde Ga68 PSMA tutulumu dikkati çekti. Sonuç: Vertebral hemanjiyomlar en sık görülen, genellikle asemptomatik seyreden, yavaş büyüyen benign neoplazilerdir. Çoğunlukla torasik spina yerleşimli olmakla birlikte, herhangi bir lokalizasyonda görülebilirler. İleri evre prostat kanseri olan olguların %90’ında ve androjen duyarlı durumdan kastrasyon dirençli prostat kanserine dönüşen olguların ise yaklaşık %50’sinde iki yıl içinde kemik metastazı geliştiği bildirilmiş olup, ileri evre prostat kanserinde kemik metastazı varlığında 5 yıllık sağkalım oranının %56’dan %3’e düştüğü bildirilmiştir. Literatürde kemik metastazlarının yanısıra, fraktürler, osteofitler, schmorl nodülleri, paget hastalığı, vertebral hemanjiyom gibi benign kemik patolojilerinde de PSMA tutulumu bildirilmiş olsa da, Ga-68 PSMA tutulumu gösteren benign nedenler için sınırlı sayıda olgu sunumu mevcuttur. Olgularda hem tedavi planını değiştirmesi hem de sağkalım üzerine etkisi nedeniyle takipler sırasında PSMA tutulumu gösteren kemik lezyonları varlığında benign etiyolojiler de akılda tutulmalıdır.
Keywords: Prostat kanseri; Ga-68 PSMA PET/BT; hemanjiyom