Use of Complementary and Alternative Medicine Methods Among Elderly People Living in Nursing Homes - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Aim: Complementary and alternative medicine (CAM) usage hasincreased among the elderly. To promote comprehensive qualitycare, health professionals should assess for CAM usage. Thisstudy was planned to determine the CAM usage among elderlyliving in nursing homes in Istanbul.Material and Method: This study was made in two nursing homesin Istanbul between December 2012 and May 2013. The studysample consisted of 230 elderly.Results: A percentage of 59.1 of elderly (n=136) used CAM. Herbs(55.2%) and non-herbal supplements (53.5%) were the most frequentlyused therapies. CAM usage rate was higher among elderlywho graduated from secondary school, had chronic disorder, andused medicine regularly (p <0.05); 65.4% of them did not informhealthcare personnel.Conclusion: CAM is used commonly by elderly living in nursinghomes. Herbal (parsley, garlic and mint) and non-herbal supplements(honey, vitamin B, Vitamin C) were used commonly. Elderlywho graduated from secondary school, had chronic disorders,and used medicines regularly preferred using CAM. Elderly generallydo not inform healthcare personnel that they have used thesemethods.

Amaç: Tamamlayıcı ve alternatif tıp (TAT) yöntemlerinin kullanımı yaşlılar arasında artmıştır. Bakım kalitesini yükseltmek için sağlık profesyonelleri TAT yöntemlerinin kullanımını değerlendirmelidir. Bu çalışma İstanbul’da iki huzurevinde kalan yaşlılarda TAT yöntemlerini kullanma durumunu saptamak amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Bu çalışma Aralık 2012 ve Mayıs 2013 tarihleri arasında İstanbul’da iki huzurevinde yapıldı. Çalışmanın örneklemini 230 yaşlı birey oluşturdu. Bulgular: Yaşlıların %59,1’i TAT yöntemlerinden birini kullanıyordu. Bitkiler (%55,2) ve bitkisel olmayan destekler (%53,5) en çok kullanılan TAT yöntemleriydi. Ortaokul mezunu, kronik bir hastalığı olan ve düzenli tıbbi tedavi alan yaşlılar arasında TAT kullanım oranı yüksekti (p <0,05). Yaşlıların %65,4’ü TAT kullandığını sağlık personeline bilgi vermemişti. Sonuç: Huzurevinde kalan yaşlılarda TAT kullanımı yaygındı. Bitkisel (maydanoz, sarımsak ve nane) ve bitkisel olmayan destekler (bal, B ve C vitamini) en yaygın kullanılan yöntemlerdir. Ortaokul mezunu, kronik bir hastalığı olan ve düzenli tıbbi tedavi alan yaşlılar TAT kullanımını tercih etmektedir. Yaşlılar genellikle bu yöntemleri kullandıklarını sağlık personeline söylememektedir.
Huzurevinde Kalan Yaşlılarda Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Yöntemlerini Kullanma Durumu
Keywords: Biyoloji; Alerji; Anatomi ve Morfoloji; Androloji; Anestezi; Odyoloji ve Konuşma-Dil Patolojisi; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji; Biyofizik; Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji; Kalp ve Kalp Damar Sistemi; Hücre Biyolojisi; Klinik Nöroloji; Yoğun Bakım, Tıp; Dermatoloji; Acil Tıp; Endokrinoloji ve Metabolizma; Gastroenteroloji ve Hepatoloji; Geriatri ve Gerontoloji; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri; Hematoloji; İmmünoloji; Enfeksiyon Hastalıkları; Tamamlayıcı ve Entegre Tıp; Tıbbi Etik; Tıbbi İnformatik; Tıbbi Laboratuar Teknolojisi; Genel ve Dahili Tıp; Adli Tıp; Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Mikrobiyoloji; Nörolojik Bilimler; Kadın Hastalıkları ve Doğum; Onkoloji; Göz Hastalıkları; Ortopedi; Kulak, Burun, Boğaz; Patoloji; Pediatri; Periferik Damar Hastalıkları; Fizyoloji; Temel Sağlık Hizmetleri; Psikiyatri; Halk ve Çevre Sağlığı; Radyoloji, Nükleer Tıp, Tıbbi Görüntüleme; Rehabilitasyon; Solunum Sistemi; Romatoloji; Spor Bilimleri; Cerrahi; Transplantasyon; Tropik Tıp; Üroloji ve Nefroloji