The influence of transformational leadership behaviors on organizational conflict management - Erkılınç, Miray (My University, 2011)
Çatışma, örgütün karar verme etkinliğini artıran doğal bir parçası olarak kabul edildiği için örgütün yüksek performansla çalışmasında büyük öneme sahiptir. Ayrıca, araştırmalar organizasyon içinde gerçekleşen çatışmayı yönetmede sorumluluğunun tamamen örgüt liderine ait olduğunu göstermektedir. Örgüt liderinin çatışmayı yönetebilme becerisi çalışanların endişelerini ve fikirlerini özgürce ifade ederek bütünleşmelerini sağlar. Çeşitli araştırmalar, lider tarafından uygun çatışma yönetme tarzının kullanılmasının çatışmayı yapıcı hale getirdiğini ve yüksek performans sağladığını savunmaktadır. Bu çalışma transformasyonel liderlik ile çatışma yönetim tarzlarının ilişkisini araştırmıştır. Bu ilişki turizm sektöründe faaliyet gösteren organizasyonlarda yapılan inceleme ile sonuçlandırılmıştır. Bulgular liderin transformasyonel liderlik davranışlarının çatışma yönetimi tarzını etkilediğini göstermektedir. Hipotez testleri transformasyonel liderlik davranışlarının çatışma yönetim tarzını etkilediğini ve bütünleştirici ve uzlaşmacı çatışma yönetim tarzlarının çatışmayı çözmede daha başarılı olduklarını göstermektedir.

Conflict is central to work team high performance because conflict is considered a natural part of the team environment that makes team decision-making effective. Additionally, research indicates that the responsibility for managing conflict within an organization falls directly on the shoulders of the team leader. The ability of the team leader to manage conflict so that team members feel to express their concerns and opinions is critical to achieve integration of all team members. Several studies suggest that the appropriate use of conflict management styles by the team leader is key to constructive conflict management and high team performance. This study examined the relationship among transformational leadership and conflict management styles. This was accomplished by investigating the strength of this relationship in organizations operating in tourism sector. The findings show that leader’s transformational leadership behaviors have an influence on conflict management style. The hypotheses show that transformational leadership influences conflict management style and integrating and compromising conflict management styles are more successful in conflict resolution.
Keywords: Çatışma Yönetimi; Liderlik