Jacques Derrida’nın misafirperverlik kavramı çerçevesinde Türk misafirperverliği ve Suriyeli sığınmacılar - Öztürk, Hacer Sena (My University, 2021)
Bu çalışmada, Fransız filozof Jacques Derrida’nın koşullu ve koşulsuz misafirperverlik tartışması doğrultusunda Türklerin kültürlerinde olan misafirperverlik anlayışlarını irdelemeye çalıştım. Çalışmada, Türklerin misafirperverlik anlayışlarını ise Türkiye’de misafir olarak düşünülen Suriyeli sığınmacılar üzerinden tartıştım. Derrida, misafirperverlik tartışmasında iki misafirperverlik anlayışının da kendi çelişkilerini içlerinde barındırdıklarını ve bunun sonucunda ortaya bir aporia, açmaz, bir çözümsüzlük çıkardıklarını belirtmişti. Bu bağlamda bu araştırmada, Türklerin misafirperverlik kültürlerinin Türkiye’de misafir olarak addedilen Suriyeli sığınmacılardaki karşılığının nasıl olduğunu ve bu misafirperverlik sunumunun Derrida’nın misafirperverlik tartışmasında ileri sürdüğü gibi çelişkiler barındırıp barındırmadığını sorgulamaya çalıştım. Diğer yandan, Türklerin en bilinen özelliklerinden biri olan misafirperver karakterleri ile ilgili literatürde yeteri kadar çalışma yapılmamıştır. Bu çalışmadaki amacım aynı zamanda literatüre katkı sağlamaktır. Bu çalışmada, çalışmanın amacına ulaşmasını sağlaması için en uygun yöntem olduğu düşünülen bir nitel araştırma yöntemi olan yarı yapılandırılmış görüşme kullanılmıştır. Çalışmada, 10 Suriyeli ve 10 Türk olarak toplamda 20 katılımcı ile görüştüm. Çalışmanın sonucunda, Derrida’nın misafirperverlik tartışmasında ileri sürdüğü gibi Türk misafirperverlik anlayışının da içerdiği şiddetten dolayı açmazlar oluşturduğu ortaya çıkmıştır.

In this study, I tried to examine the understanding of hospitality in the cultures of the Turkish people in the context of the French philosopher Jacques Derrida’s discussion of conditional and unconditional hospitality. In the study, I discussed the hospitality understanding of Turkish people through the Syrian asylum-seekers who are considered as guests in Turkey. In the hospitality discussion, Derrida stated that both approaches to hospitality include their own contradictions and as a result, they create an aporia. In this context, in this research, I tried to question how the Turkish hospitality culture corresponds to the Syrian asylum-seekers who are considered as guests in Turkey, and whether this presentation of hospitality contains contradictions as Derrida puts forward in his discussion of hospitality. On the other hand, there hasn’t been enough study in the literature about the hospitable characters of Turkish people, which is one of the most well-known characteristics of the Turks. My aim in this study is also to contribute to the literature. In this study, semi-structured interview, a qualitative research method, which is thought to be the most appropriate method for the study to achieve its purpose, was used. In the study, I interviewed a total of 20 participants, 10 Syrians and 10 Turks. As a result of the study, it was revealed that, as Derrida put forward in his discussion of hospitality, Turkish hospitality understanding also creates aporias due to the violence it contains.
Keywords: Aporia; Hospitality; Interpersonal relations; Kişilerarası ilişkiler; Konukseverlik; Misafirperverlik; Mülteciler, Suriyeli; Refugees, Syrian; Suriyeli Sığınmacı; Syrian Asylum-seeker; Şiddet; Turkey; Turkish Hospitality; Türk Misafirperverliği Hospitality; Türkiye; Violence; Xenos; Yabancı