Matematik öğretmen adaylarının öğretmenlik uygulaması dersi kapsamında web destekli öğretim uygulamalarına yönelik deneyimleri - ŞENGÜL, SARE (My University, 2022)
Due to the COVID-19 epidemic conditions, education activities have been carried out as emergency distance education since March 2020. The fact that the practice-based teaching practice courses taught in the last year of education faculties have to be taught according to the new conditions has led to many different experiences. In this context, applications for the teaching practice course were carried out online with web support and different experiences were experienced for teacher/preservice teachers. The aim of the study is to examine the experiences of preservice mathematics teachers on web-assisted teaching applications within the scope of teaching practice course. Case study design, one of the qualitative research methods, was preferred. The participants of the study consist of 7 preservice mathematics teachers who participated in web-assisted teaching applications within the scope of the teaching practice course in the fall and spring semesters of the 2020-2021 academic year. As a data collection tool, an evaluation form consisting of 9 open-ended questions prepared by the researchers was used. Within the scope of the study, only three questions of the form were subjected to content analysis. Obtained findings; the experiences gained in web-assisted teaching applications, positive and negative situations and the contributions of the teaching practice course were examined in the categories. Accordingly, the experiences of preservice teachers; it was included in the categories of “using of technology, classroom management, professional development and preparation of course content”. It was determined that although the expressions of the preservice teachers about positive situations were mostly in the category of “motivation”, their negative expressions were in the category of “limitation of technology”. Preservice teachers made statements regarding the contributions of the teaching practice course in the categories of “professional development, contribution to pedagogical content knowledge and motivation”.

COVID-19 salgın şartları nedeniyle 2020 yılı mart ayından itibaren eğitim faaliyetleri acil uzaktan eğitim olarak yürütülmüştür. Eğitim fakültelerinin son sınıfında okutulan uygulamaya dayalı öğretmenlik uygulaması derslerinin oluşan yeni şartlara göre işlenmek durumunda kalınması birçok farklı deneyimler yaşanmasına sebep olmuştur. Bu kapsamda öğretmenlik uygulaması dersine yönelik uygulamalar web destekli olarak çevrimiçi gerçekleştirilmiş ve öğretmen/öğretmen adayları için farklılaşan deneyimler yaşanmıştır. Çalışmanın amacı matematik öğretmen adaylarının öğretmenlik uygulaması dersi kapsamında web destekli öğretim uygulamalarına yönelik deneyimlerinin incelenmesidir. Nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni tercih edilmiştir. Çalışmanın katılımcılarını 2020-2021 eğitimöğretim yılı güz ve bahar dönemlerinde öğretmenlik uygulaması dersi kapsamında web destekli öğretim uygulamalarına katılan 7 matematik öğretmen adayı oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından hazırlanan 9 açık uçlu sorudan oluşan değerlendirme formu kullanılmıştır. Çalışma kapsamında formun sadece üç sorusu içerik analizine tabi tutulmuştur. Elde edilen bulgular; web destekli öğretim uygulamalarında edinilen deneyimler, yaşanan olumlu ve olumsuz durumlar ile öğretmenlik uygulaması dersinin katkıları başlıklarında incelenmiştir. Buna göre öğretmen adaylarının edindikleri deneyimler; “teknoloji kullanımı, sınıf yönetimi, mesleki gelişim ve ders içeriği hazırlama” kategorilerinde yer almıştır. Öğretmen adaylarının olumlu durumlara yönelik ifadelerinin en fazla “motivasyon” kategorisinde olmasına rağmen olumsuz ifadelerinin ise “teknolojinin sınırlılığı” kategorisinde olduğu belirlenmiştir. Öğretmen adayları öğretmenlik uygulaması dersinin katkılarına yönelik ise “mesleki gelişim, pedagojik alan bilgisine katkı ve motivasyon” kategorilerinde yer alan açıklamalarda bulunmuştur.
Keywords: Mathematics Education; Teaching Practice; Preservice Mathematics Teachers; Web-Assisted Teaching Applications; Case Study; Matematik Eğitimi; Öğretmenlik Uygulaması; Matematik Öğretmen Adayları; Web Destekli Öğretim Uygulamaları; Durum Çalışması