Kariyer planlamada yetkinliklerin önemi ve bir araştırma - Gürel, Melis Tuğçe (My University, 2010)
Yetkinlik, Kariyer Planlama ÖZET KARİYER PLANLAMASINDA YETKİNLİKLERİN ÖNEMİ İş dünyasında yaşanan hızlı değişimler gerek örgütlerin gerekse çalışanların kariyer kavramına bakışını değiştirmiştir. Artık kariyer denilince uzun yıllar bir firmada çalışmak değil, uzmanlık ve geliştirme kavramları akla gelmektedir. Dünya’nın hızlı değişimine paralel kendini her geçen gün yineleyen iş yaşamında; bireylerin kariyer yollarını doğru belirlemeleri, örgütlerin ise stratejik hedeflerine ulaşmada ve rekabette kendilerini üstün kılacak, en fazla katma değeri sağlayacak çalışanları yapılarına dâhil etmeleri ve sürekli gelişim göstermeleri gerekmektedir. Bu gereklilik örgütlerde kariyer yönetimi kavramının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Şirketlerin rekabet avantajı kazanabilmeleri için insan kaynaklarının doğru yönetilmesi en önemli faktör haline gelmiştir. Doğru insan kaynağını seçebilen ve bu kaynağı doğru yönetebilen şirketler diğerlerine karşı büyük avantajlar elde etmeye başlamışlardır. Bu kaynakların iyi yönetilmesi, başarılı kariyer planlarının yapılması, başarılı performans değerlendirmelerinin yapılması ve başarılı gelişim planlarının yapılması anlamına gelir. Bütün bu insan kaynakları süreçlerinde kaynağın doğru seçilmesi ve tanımlanması en temel gereksinimdir. Bu gereksinim örgütlerde “Yetkinlik” kavramının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Kariyer Planlamasında Yetkinliklerin Önemi ve Bir Araştırma adını taşıyan bu çalışmada; kariyer planlama ve yetkinlik kavramlarından yola çıkılarak, kariyer planlama ile yetkinliklerin nasıl ilişkilendirileceği ve ne şekilde uygulanacağı anlatılmaya çalışılmıştır. Bu kapsamda, yetkinliklere dayalı kariyer planlaması uygulanan ve tarım sektöründe faaliyet gösteren bir şirkette anket çalışması yapılmıştır. Çalışmada, aynı zamanda araştırmada karşılaşılan problemler ortaya konulmuş, elde edilen sonuçlara ve önerilere de yer verilmiştir. Competency, Career Planning

IMPORTANCE OF COMPETENCIES IN CAREER PLANNING The rapid changes in the business world have changed the career notion of both organizations and employees. Career is no longer considered to be just working for a firm for years but valued as expertise and developments in one’s mind. During the passing time of the work life which re-freshes itself everyday depending on the inevitable change of the world, to identify the career of one individual accurately, to employ the individuals who can bring the highest profit and so make their company both the most successful one in the competition and the most effective in reaching the objectives. This necessity resulted in the concept of “career management”. After globalization and occurring multinational organizations, the most significant phenomenon has become competition advantage of successful management of human resources. The organisation which selects the best candidate and manages human resource begins to get huge advantages. “Successfully management of human resources “means; achieving good career plans of personnel, good performance evaluation and giving good development plans of personnel. The basic necessity, according to these human resources processes, is selecting and defining the best candidate. This necessity resulted in the concept of “competency”. In this thesis, “The Importance of Competencies in Career Planning”, career planning and competence were described and discussed. However, the relationships between career planning and competence and how these concepts can be applied in a company are explained. In an application section, there is a case study in an agriculture company which uses a “competency management system”. However, in this thesis the application problems were considered and the analysis results and suggestions were given.
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi; Kariyer Planlama; Yetkinlik