İş Hukukunda mücbir sebep - Öztürk, Tuba (My University, 2011)
Sebep, Zorlayıcı Sebep, Zorunlu Neden İŞ HUKUKUNDA MÜCBİR SEBEP ÖZET Mücbir sebep kavramı, uygulamadaki Kanunlardan hiçbirinde tanımlanmış bir kavram değildir. Bu durumun doğal sonucu ise bu boşluğun doktrin ve Yargıtay kararları ile doldurulmaya çalışılması olmuştur. Böylece yapılan tanımlardan yola çıkılarak mücbir sebebin unsurları belirlenmiş, bu unsurlar çerçevesinde meydana gelen olaylar tasnif edilerek hangi olayların mücbir sebep olarak kabul edilebileceği üzerinde durulmuştur. Çalışmamızın ilk bölümünde mücbir sebebin Borçlar Hukuku bakımından doktrinde yapılan tanımları ele alınmış, ardından mücbir sebebin unsurları incelenerek örnekler verilmiş ve Yargıtay kararları ışığında mücbir sebep sayılabilecek olaylar ele alınmıştır. İkinci bölümde ise İş Hukuku anlamında mücbir sebep kavramının tanımlarına ve unsurlarına değinilerek mücbir sebep kavramının ilgili kanunlarda yer aldığı hükümler tek tek irdelenmiş ve tartışılmıştır. Key Words: Force majeure, Compelling reason, Imperative reason compulsive FORCE MAJEURE IN LABOUR LAW

Case of force majeure is a concept that is not described in any governing laws. The consequence of that, it has been tried to fulfill this gap by doctrines and Supreme Court of Appeals judgments. There by through the description, the causes of force majeure have been described and cases, which appear hence of this components, will be assorted so that there could be asserted, which cases should be case of force majeure. In the first part of our work, the doctrines which are described in terms of law of obligations are handled. After that the causes of absolute necessity has been analyzed with examples and the causes have been analyzed which can be force majeure according to decision of Supreme Court of appeals. In the second part of our work, the different descriptions and component of force majeure in the field of labor law have been dealt with and Arbitrament, in which force majeure follow up, are explicated and discussed one by one.
Keywords: İş Hukuku; Zorlayıcı Sebep