Açık uçlu çengelli iğne yutulması: Pediatrik bir vaka: Girişim gerektirmeden çıkar mı? - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Çocukluk çağında yabancı cisim yutulması oldukça sık görülen bir durumdur. Bazen toplu iğne, kürdan ya da ucu açık çengelli iğne gibi keskin yabancı cisimler de yutulmaktadır.13 aylık erkek bebek, çengelli iğne yutma süphesiyle acil servisimize getirildi. Altı saat önce bebeğin sağ omzundaki iğnenin kaybolduğunun fark edilmesi üzerine götürüldüğü özel bir hastanede çekilen düz batın grafisinde, çengelli iğnenin ucu açık olarak pilorda olduğu görülerek bir üniversite hastanesine yönlendirildi. Pediatrik acil servisimize başvurduğunda tekrarlanan batın grafisinde ucu açık çengelli iğnenin duodenumun ilk kısmına ilerlediği gözlemlendi. Hasta gözlem amacıyla hastaneye yatırıldı. Yirmi saat sonra çekilen kontrol grafisinde çengelli iğnenin çıkan kolonda olduğu izlendi. Bebeğe oral beslenme başlandı ve ailesine dışkı kontrolü yapılması için eğitim verilerek poliklinik kontrolüne çağrıldı. Ertesi gün aileyle yapılan telefon görüşmesinde, ucu açık çengelli iğnenin spontan olarak, dışkıyla atıldığı öğrenildi.Çengelli iğne yutan bebek ve çocuklar, endoskopi ve/veya cerrahi yapılmadan sadece klinik olarak komplikasyonsuz takip edilebilir. Yazımızda, çengelli iğne gibi keskin yabancı cisim yutulmasına dikkat çekmek amacıyla, spontan olarak dışkıyla atılan açık çengelli iğne yutmuş olan bebek rapor edilmiştir.

Foreign body ingestion is a common problem in childhood. Sharp objects such as needles, toothpicks or open safety pins can also be ingested.A 13-month-old-boy was admitted to our pediatric emergency department with the suspicion of safety pin ingestion. The boy was taken to a private hospital and an abdominal X-ray was obtained. The open safety pin was seen in the pylorus and he was referred to a university hospital. When he arrived to our pediatric emergency department, an abdominal X-ray was retaken, and an open safety pin was seen in the first part of the duodenum. The patient was hospitalized for observation. After twenty hours, a control X-ray was taken; the open safety pin was seen in the ascending colon. The child was discharged from hospital, and instructions were given to the family for watching his stool closely. The day after, we called the family and learned that the open safety pin was eliminated spontaneously from stool.Infants and children with safety pin ingestion can be closely followed clinically without complication and there will be no need for an endoscopy and/or surgery. An open safety pin ingested small child was reported with the aim to draw attention to safety pin ingestion.
Open safety pin ingestion: A pediatric case: Can it be spontaneously eliminated or not?
Keywords: Genel ve Dahili Tıp