Piyasa Büyüklüğüne göre işlem hacmi-fiyat nedensellik ilişkisi - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Bu çalışmanın amacı işlem hacmi ve fyat arasında ilişkinin piyasa büyüklüğüne göre değişip değişmediğini tespit etmektir. Çalışmada BİSTde işlem gören şirketlerin günlük işlem hacmi, fyat, şirketin halka açıklık büyüklüğü ve hisse senedi sayısı bilgileri Finnet veri tabanından alınmıştır. Her gün için frmalar büyükten küçüğe sıralanarak o gün için frmanın beş gruptan hangisinde olduğu tespit edilmiştir. Bu bilgiler ışığında tüm şirketlerin veri setinde bulunduğu toplam gün sayısına bakıldığında frmanın büyüklük olarak hangi gruba girmesi gerektiğine karar verilmiştir. Her beş gruptan rastgele beş frma seçilerek analiz süreci başlatılmıştır. Yirmi beş frmanın hepsine Granger nedensellik testi Todo-Yamamato tekniği kullanılarak nedenselliğin yönü bulunmaya çalışılmıştır. İşlem hacmi ve fyat bilgilerinin birim kök testi sonuçlarına göre fyatın birinci dereceden fark alındığında ve işlem hacminin kendi düzeyinde durağan olduğu tespit edilmiştir. Şeçilen yirmi beş şirketin başlangıç tarihleri farklı olmakla beraber son işlem günü 28/11/2011dir. Yirmi beş frmanın yirmi ikisinde fyattan işlem hacmine doğru, yirmi beş frmada ise işlem hacminden fyata doğru nedensellik olduğu tespit edilmiştir.

The aim of the study is to show the relationship between volume and price with respect to public market value. The data, price-volume and public market value, in the study is taken from the Finnet data base. First the frm is ordered in ascending order of the public market value on the bases of the transaction day and according to the ordered array frms are divided into fve grups. The proportion of each frm in the fve groups is calculated. The frm is decided in the group one to fve by looking at the biggest proportion of all data set. In each of the fve groups fve frms are chosen randomly. By using the Todo-Yamamato- Granger Causality test direction of the relation is defned. The last day of randomly chosen twenty-fve frms is 28/11/2011 but the starting date is different. Price is a cause of volume in twenty two out of twenty fve frms and volume is a cause of price in all of the twenty fve frms.
Price-volume causality relationship with respect to public market value