Basın işletmelerinde stok yönetimi - Şahinkaya, Atilla (My University, 2010)
Medya yüklenmiş olduğu görev ve sorumluluklar nedeniyle direk olarak insanlığı etkilemekte, görüş ve düşüncelerin biçimlendirilmesinde aktif rol oynamaktadır. Bundan dolayı medya günümüzde 4.kuvvet olarak adlandırılmaktadır. Bu noktada basının rolü asla göz ardı edilmemelidir. Günümüz koşulları göz önüne alındığında her alanda rekabet ortamının oluştuğu görülmektedir. Basın işletmelerinde de aynı rekabet durumu söz konusudur. Bu işletmeler tirajları yüksek tutarak daha fazla okura ulaşıp kar etme amacı taşımaktadırlar. Bununla birlikte, sosyal görevleri de bulunan basın işletmelerinin yönetim ve organizasyon yapılarını da dikkatle oluşturmaları gerekmektedir. Her işletmenin olduğu gibi basın işletmelerinin de sürekli üretim yapması gerekmektedir. Çünkü gazetelerin bir gün bile basılamaması o basın işletmesinin büyük prestij ve maddi kayıp yaşamasına neden olmaktadır. Üretimin sürekli kılınması için iyi bir stok yönetimine ihtiyaç duyulmaktadır. Stokta yeterli miktarda mal bulundurmamak üretimin akmasına neden olmaktadır. Bununla birlikte, işletmede gereğinden fazla stok kalemi bulundurmak maddi külfet anlamına gelmektedir. Dolayısıyla işletmelerde çok hassas ve dikkatli bir stok planlamasına gidilmesi şarttır. Her bir basın işletmesi kendine en uygun stok yönetimi metodunu seçmeli ve buna göre planlama yapmalıdır. Ayrıca stok yönetimi ihmale gelecek bir konu olmadığından dolayı bu alanda çalışacak personelin alanında uzman olması gerekmektedir ve eğitim düzeyinin yüksek olması şarttır. Bu tez çalışmasında ise “Basın İşletmelerinde Stok Yönetimi” konusu değişik açılardan ele alınmıştır. Ana olarak üç bölümden oluşan bu çalışmanın birinci bölümünde basın işletmeleri hakkında detaylı bilgiler verilmiş ve basın işletmelerinin organizasyon yapılarına değinilmiştir. İkinci bölümde stok yönetimi konusu üzerinde durulmuştur. Son bölümde ise basın işletmelerinde stok yönetimi konusu irdelenmiş ve basın işletmelerinin stok yönetimi konusunda yapması gerekenler belirtilmiştir. Bütün bu bilgiler ışığı altında tez sonuçlandırılmıştır. Basın, İşletme, Basın İşletmeciliği, Stok Yönetimi, Stok Kalemleri, Depolama, Üretim, Gazete, Dergi

Media directly effects humanity and has an active role in forming ideas and opinions with its duties and responsibilities. For this reason, media is called the 4th power. At this point, the role of the press should never be ignored. As the present conditions are taken into consideration, it is seen that competition occurs in every area. The same situation of competition is valid for press business. Such business organizations aim to maximize their profits by keeping their circulation rates high and reaching more readers. In addition to this, the press managements, that have also social responsibilities, should construct their structure of administration and organization very carefully. Such as all business organizations, press business organizations have to make production progressively. Because, even if one day loss of printing, causes a great loss of prestige and profit for the press management. To maintain the production progressive, there is needed a good stock management. If there isn’t enough amount of good in the stock, it causes a fail in the production. In addition to this, keeping more stock goods than needed, causes monetary burden. So it is necessary for a press management to make a very careful and sensitive stock planning. Every press management should apply the most appropriate stock management method for itself, and should do the planning according to this method. Also, as the stock planning is not a subject of omission, the personnel in this area should be expert on stock management and should have a high level of education. In this thesis, the subject of “Stock Management in Press Business Organizations” has been studied in different aspects. In the first part this study, having mainly three parts, there’s given detailed information on press business management and their organizational structure. The second part is on the subject of stock management. In the last part, stock management in press business is examined and this part is focused on what the press managements should do on stock management. The thesis is concluded by the help of all these informations. Key Words: Press, Business, Press Management, Stock Management,Stock Items, Warehousing, Production, Newspaper, Magazine.
Keywords: Basın Ekonomisi; Stok Yönetimi