Okul öncesi öğretmenlerinin prososyal davranış düzeyleri ile sınıf yönetimi becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi - Çakıcı, Beyza (My University, 2023)
Bu araştırmada okul öncesi öğretmenlerinin prososyal davranış düzeylerinin sınıf yönetimi becerileri üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Günümüzde değişen ve gelişen eğitim politikaları ile alfa kuşağı çocuklarının ihtiyaçları ve ilgi alanları okul öncesi öğretmenlerinin sınıf yönetimini sağlamasını zorlaştırabilmektedir. Bu anlamda okul öncesi öğretmenlerinin sınıf yönetimi becerilerine etki eden davranışsal faktörlerin keşfedilmesi ve bunların geliştirilmesi, öğretmenlerin mesleki hayatına katkı sağlayacaktır. Davranış türlerinden biri olan prososyal davranışın okul öncesi öğretmenleri kapsamında düzeyi ve etkisi ise araştırmaya sebep olan sorulardan biridir. Prososyal davranış, hiçbir etki altında kalmadan tamamen içsel motivasyon kaynağı ile sergilenen olumlu sosyal davranış çeşidi olarak tanımlanır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden karşılaştırmalı ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmaya basit seçkisiz örnekleme yöntemi ile dahil edilen 300 okul öncesi öğretmeni katılmıştır. Bu çalışma grubunu Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel ve devlet olmak üzere anaokulları ve anasınıflarında görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri Kişisel Bilgi Formu, Yetişkin Prososyallik Ölçeği ve Okul Öncesi Öğretmenlerinin Sınıf Yönetimi Beceri Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Yapılan analizler sonucunda okul öncesi öğretmenlerinin prososyal davranış düzeyleri ile sınıf yönetimi becerileri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptanmış ve elde edilen bulgular, ilgili literatür çerçevesinde tartışılmıştır.

This research aimed to examine the effect of preschool teachers' prosocial behavior levels on classroom management skills. Today, with the changing and developing education policies, the needs and interests of alpha generation children may make it difficult for preschool teachers to provide classroom management. In this sense, the discovery of behavioral factors affecting the classroom management skills of preschool teachers and their development will contribute to the professional life of teachers. The level and effect of prosocial behavior, which is one of the types of behavior, within the scope of preschool teachers, is one of the questions that caused the research. Prosocial behavior is defined as a type of positive social behavior that is exhibited with a completely internal source of motivation without being under any influence. The comparative relational screening model, one of the quantitative research methods, was used in the research. 300 preschool teachers who were included in the research by simple non-selective sampling method participated. This working group is composed of teachers working in kindergartens and kindergartens, private and state, affiliated to the Ministry of National Education. The data of the research were collected through the Personal Information Form, the Adult Prosociality Scale and the Classroom Management Skill Scale of Preschool Teachers. As a result of the analyses conducted, a positively significant relationship was found between the prosocial behavior levels of preschool teachers and classroom management skills, and the findings obtained were discussed within the framework of the relevant literature.
Examination of the relationship between preschool teachers' prosocial behaviors and classroom management skills
Keywords: Classroom management; classroom management skills; Education, Preschool; Eğitim, Okul öncesi; okul öncesi öğretmeni; preschool teacher; Prososyal davranış; Sınıf yönetimi; sınıf yönetimi becerileri; sınıf yönetimi Prosocial behavior