Din öğretiminde araç-gereç - Yeşil, Filiz (My University, 2003)
Öğretimin temel fonksiyonu; bilgi edinmeyi sevdirmek, bilgilenmeyi yaşamın bir parçası haline getirmektir. Dolayısıyla öğretim, öğrenmenin öğretildiği bir süreçtir. Bu süreç içerisinde neyi,niçin öğretelim, öğretimin dinamizmini oluştururken, nasıl ve ne ile öğretelim ise kullanılacak yöntemi beraberinde de araç ve gereci getirir. Yapılan öğretim çalışmasında, öğrencinin ne kadar çok duyusuna hitap edilirse, o derece etkili bir öğretim sağlanacağı öğrenme psikolojisinin bulguları arasındadır. Bu sebepten, öğretimin görsel ve işitsel hale getirilmesi o çalışmanın kalitesini ve de kalıcılığını artıracaktır. Din öğretiminde iyilik, doğruluk, güzel ahlak ve benzeri soyut konuların oluşu çoğu kez araç gereç konusunda dersin öğretmenini de zorlamaktadır. Çoğunlukla tahta, tebeşir ve kitapla sınırlı kalan öğretim, bu gün yerini çok daha değişik ve çeşitli araç gereçlerin kullanıldığı öğretime bırakmıştır. Çünkü, gelişen teknoloji sayesinde öğretimin daha anlamlı ve etkili hale getirilmesine dönük imkanlar ve avantajlar artmıştır. Resim ve filmler, cd'ler, projeksiyon, televizyon, radyo gibi araçlar öğretmen ve öğrencilere çalışmalarında büyük oranda yardımcı olurken, öğretimi, öğretmen merkezli yerine öğrenci merkezli hale getirmiştir. Bu sebeple öğretimde değişim ve de gelişim ilkesinin bir sonucu olarak araç ve gerece daima ihtiyaç duyulacaktır. Yeni okul, yeni araç ve gereçlerle zenginleşmek zorundadır. Name and Surname: Filiz Yeşil Field: Theology Programme: Philosophy and Religion Seinces Supervisor: Professor Mehmet Faruk Bayraktar Degree Anwarded and Date: Master - May 2003 Religion İnstruction

MATERİALS IN RELİGİON INSTRUCTION The main funcition of instructıon is; loving of knowledge gaining, making kowledge as a part of life. There fore the instruction is a time period that learning is tought. What and why does we teach encourage dynamism of instruction and how and wich things are necessary, brings the methods of materials together into this time period. The subject of teaching pysicology encourages; as we adress to the students sensetaion as we can provide effective instruction to them. So making view and hearings intruction will inctease the quality of these workings. The branch teacher is forced himself because of the availiblity of goodness, rightness and morality ete and also unconcrete things in relegion instructıon. Instruction wich is limited with board, books and chalks, have left itself to other forms that are used with lots of different materials today. The opportunities and advantages of instruction that grovide effectiveness and meaningfulnes is increased, because of changing teachnology. While materials like- pictures, films, cd's, projection, tv and radio was helping to teachers and students workings, ıt made the insturuction student centralited instead of teacher centralited. We will have always need materials as a development and change principle of instruction.
Keywords: Din; Din Eğitimi; İslam Dini; Tasavvuf ve tarikatlar