Kur’an-ı Kerim’de İmran ailesi - Patteyev, Mukhitdin (My University, 2000)
Kur'an'da İmrân Ailesi adlı tezimiz üç bölümden oluşmaktadır. kısma ayrılmaktadır. Birinci kısımda Âl kavramından bahsedilerek, kelimenin aslı ve manaları açıklanmaktadır. İkinci kısımda ise, İmrân'ın kendisi ve onun hanımı hakkında bahsedilmektedir. Hz. İsa'nın dedesi ve Hz. Meryem'in babası olan, İmrân, Hz. İbrahim peygamberin soyundan gelmekte olup, Yahudî kavminin büyüklerinden sayılmaktadır. Kendisi Beytu-l Makdis'te önder olmuş bir insandır. Onun için kavmi tarafından saygıya tabî tutulmuştur. Hanımı Hanne ise, Kur'an'da İmran'ın karısı olarak zikredilerek, Allah'a ettiği bir duasına yer verilmektedir. Hz. Meryem'in annesi olan Hanne hayatını müttekî ve zâhid olarak geçiren bir kadındır. Onun bu duasından ailede çocukları yetiştirme hususunda çok güzel dersler çıkarılmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde Hz. Meryem'den bahsedilmektedir. Hz. İsa'nın annesi olan Hz. Meryem'in alemlerin en üstün kadını olarak seçildiği, Kur'an'da sadece Hz. Meryem'in isminin geçtiği ve Cenab-ı Hak tarafından tebcil edildiği belirtilmiştir. Ayrıca onun bir anne olarak toplumsal hayatta çocukları yetiştirme bakımından ve onlara şefkat gösterme yönünden çok güzel örnek teşkil ettiği vurgulanmıştır. Buradan hareketle toplumsal hayatın temel dinamiğinin anneler olduğu örneklerle anlatılmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise, Hz. İsa ele alınmaktadır. Hz. İsa'nın büyük peygamberler arasında sayılmakta olup, Beni İsrail topluluğuna gönderilen, kavmine Allah'tan kitap getirmiş ve mucizeler göstermiş bir peygamber olduğu anlatılmaktadır. Kur'an'da onun kendisini nasıl anlattığına yer verilerek, kavmine kendisinin bir peygamber ve bir kul olduğunu söylediği, bununla birlikte (Allah beni) anneme iyilik eder (kıldı) beni baş kaldıran bir zorba yapmadı diyerek insanlara annelerini sevmelerini ve onlara her zaman iyilikte bulunmaları gerektiğini salık verdiği belirtilmiştir. Sonuçta ise İmran Ailesinin aile fertleri arasındaki münasebetler açısından Kur'an'da bildirilmiş ideal bir aile olup değişik açılardan bütün insanlığa örnek teşkil ettiği belirtilmiştir.

This dissertation The family of Al-İmran in the Kuran is composed of three chapter. The first chapter also consists of two sections. In first section I tried to explain Al with the meanings and origin of İmran. In The second section I gave information about İmran and his wife. His tribe behaved to him respectfully. His Wife, Hanne is described in The Kuran as İmran's Wife and mentioned with her prayer to her God. Meryem's Mother Hanne was a resigned woman. From hers this prayer we can learn lessons about bringing up the child in family. In the second chapter we discussed Meryem. İsa's mother, Meryem is regarded in the Kuran as a superior all over the world. Apart from this, we must take her, as a mother, as ours model in bringing up children and treating them with compassion and affection. In the third chapter, we discussed Isa as a messenger to Beni Israil, as a book given and miracle showing messenger to his tribe. In this chapter, we also discussed his sayings about him, telling his tribe that he is a messenger and God's slave to the Beni İsrail. Nevertheless, we quote his statement, (Allah ) hath made me kind to mu mather, and not overbearing or miserable to mention that people must love their mothers and do them kindnesses. It has finally been stressed that the family of Al-İmran is a ideal family ever mentioned in the Kuran with their relations to each other.
Keywords: İsa Mesih-Ailesi; İslam dini ve aile