Elliott dalga prensipleri ve İMKB üzerine bir araştırma - Baysal, Ömer Onur (My University, 2011)
Günümüzde yatırımcılar hisse senedi piyasalarını analiz ederken bir çok teknikten yararlanmaktadırlar. En çok kullanılan yöntemler temel analiz ve teknik analizdir. Temel analizde şirketlerin bilançoları incelenmekte, makro ekonomik veriler ışığında trend analizleri ve gelecek tahminleri yapılmaktadır. Teknik analiz ise şirketin temel verilerini hiç işin içine katmadan tamamen geçmiş fiyat hareketlerini inceleyip, gelecekteki fiyat hareketlerini tahmin etmeyi amaçlamaktadır. Görülmektedir ki tüm bu analizler bir açıdan eksik kalmaktadır. Bu eksikliği gidermek için insan psikolojisini ve bunun sonucunda oluşan trendleri dikkate alan Elliott Dalga Prensipleri devreye girmektedir. Bu çalışmada amaç; geleneksel yaklaşımlarla fiyat hareketlerinin ve sosyal trendlerin anlaşılamayacağını, insan kitlelerinin davranışlarının ve gelecekte hangi kalıpları izleyeceğinin Elliott Dalga Prensipleri ve bu prensiplere dayanan sosyonomik yaklaşım yardımıyla anlaşılabileceğini göstermektir. Bu çalışmada özellikle sosyonomi kavramı üzerinde durulmuş ve Elliott Dalga Prensipleri’nin dayandığı matematiksel model olan Fibonacci sayı serileri ve altın oran konularına değinilmiştir. Kitle psikolojisi ele alınarak dalga prensiplerinin dayandığı bilimsel temeller (kaos teorisi ve fraktal yapılar gibi) irdelenmiştir. Elliottisyenlere göre finansal grafikler, bunların içinde de özellikle borsa grafikleri, kitlesel ruh hali değişimlerini en hızlı ve erken yansıtan görüntülerdir. Fizik kanununa göre her olay eşit ve karşıt reaksiyon oluşturur. Aynı kurallar finansal piyasalar için de geçerlidir. Fiyatların aşağı veya yukarı yönlü hareketini karşıt yönde bir hareket takip eder. Elliott’a göre tüm insan davranışları gibi finansal piyasalar da belli kalıplar içerisinde hareket etmektedir. Elliott Dalga Prensipleri yardımıyla bu kalıplar analiz edilebilir ve gelecekte olması muhtemel fiyat hareketleri önceden tahmin edilebilir.

Today investors use many techniques to analyze financial markets. Most popular ones are fundemantal analysis and technical analysis. Fundamental analysis uses financial statements of the companies and focuses on the markets and overall state of the economy. On the other hand technical anaysis is a discipline for forecasting the direction of the security prices by using past market data. As can be seen both analysis have some defects. Elliott Wave Principle is an alternative way to fix this as it is based on the human psychology and its effects on the trends of the markets. The main purpose here is to show that it is not possible to fully understand the price movements and social trends by using traditional approach whereas Elliott Wave Principle and Socionomics could help us as it takes into consideration the social moods and their patterns in the future. Socionomics and the Fibonacci series are discussed as they are the fundamental concepts of the Elliott Wave Principle. Mass psychology and other basic topics like chaos theory and fractals were also included in this work. Elliott says the financial markets, like all other human behaviors, is moving in certain patterns. These patterns can be analyzed with the help of the Elliott Wave Principle and the future price movements are likely to be predictable.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Hisse Senetleri; İstanbul Menkul Kıymetler Borssı (İMKB); Sosyonomi