Kıyılardan yararlanma - Şahin, Esra (My University, 2010)
Anahtar Kelime: Kıyı, Kıyı Kenar Çizgisi, Kıyı Bölgesi, Mülkiyet, Kamu Yararı, Sahil Şeridi, Kıyılardan Yararlanma. ÖZET KIYILARDAN YARARLANMA Kıyıların ekonomik olarak sürdürülebilir kalkınma ile birlikte gelecek nesillere aktarılması ve ekolojik dengesinin korunması için kullanılacak araçların en önemlisi hukuki araçlardır. Bunlar Anayasa, kanun, tüzük, yönetmelik ve yargı kararlarıdır. Anayasal anlamda ilk defa 1982 Anayasası 43. maddesiyle kıyı alanlarının hukuki statüsü düzenlenirken kıyı kullanımının kamu yararı amaçlı olarak kanunla düzenlenmesinin gerekliliği üzerinde durulmuş, buna paralel olarak 3086, 3621 ve 3830 sayılı kıyı ile ilgili kanunlar hukuk sistemimizde yer almıştır. Tez çalışmamızın ilk bölümünde, Hukuk literatürü çerçevesinde kıyı alanının sınırları, nitelikleri ve özellikleri üzerinde durulmuş, kıyı alanları üzerinde devletin temel yetkilerinin neler olduğu, yargı kararları da dikkate alınarak incelenmiştir. Çalışmamızın diğer bölümlerinde ise, kıyılardan yararlanmanın Anayasa ve Kıyı Kanununda yer alan düzenlemeler dikkate alınarak kıyı kullanımının temel hak ve hürriyetler içerisindeki yeri, hukuki niteliği ve kapsamı üzerinde durulmuştur. Kıyı Kanununda sayılan kirletme, kazı yapma ve yapı yasakları ile getirilen sınırlamanın özel teşebbüs hürriyetini kısıtlayıcı olmadığı; sosyal, ekonomik ve hukuki gerekçeleri ile birlikte açıklanmış, kıyı alanlarının amaç dışı kullanılmasının idari, hukuki ve cezai yaptırımı sorumluluk hukuku ilkeleri doğrultusunda incelenmiştir. Key Words: Coast, Coastal Line, Shore Border Line, Coastal Region, Land Ownership, Public Benefit Shore Line (Buffer Zone), Benefiting From Coasts.

BENEFITING FROM COASTS The most important means to be used for protecting ecological balance and for transferring coasts from one generation to another with development which can be carried on in an economic way is legal means. These are Constitution, Law, Regulations, Written Regulations and Law Decisions. In the framework of Constitution, the legal status of coastal areas was regulated for the first time by the 43rd matter of 1982 Constitution and in this matter of the Constitution it was pointed out that it was a must to regulate coast usage by law for the public benefit. As a parallel to this, laws related to coast such as 3086, 3621 and 3830 have taken place in our law system. In the first part of our thesis, in the literature of Law, the limits, the qualities and the characteristics of coast areas were emphasized and the basic authorities of the state were researched by taking law decisions into consideration as well. In the other parts of our thesis, the utilization of coasts, the place of coast usage in the basic rights and liberties and the legal quality and scope of coast utilization by taking regulations in the Constitution and the Coast Law into consideration were emphasized. Limitation brought by pollution, excavation and building prohibitions which were numbered in the Coast Law was told with its social , economical and legal reasons to be not restrictive for private enterprise liberty. Administrative, legal and punishing sanction of coast areas abuse was researched on the way of responsibility law principles.
Keywords: Hukuk; Kamu Hukuku; Mülkiyet