Çalışan kişiliği ile mobbing davranışı ilişkisinde sosyal etkileşim kaygısının aracı etkisi - Gök, Muhammet (My University, 2025)
Bu çalışma, çalışanın kişilik özelliklerinin iş yerindeki mobbinge maruz kalmaya algısına etkisini ve bu ilişkide sosyal etkileşim kaygısının aracılık rolünü araştırmayı amaçlamaktadır. Araştırma, iş yerinde sıklıkla göz ardı edilen ancak çalışanların verimliliğini ve psikolojik sağlığını doğrudan etkileyen psikososyal dinamikleri ortaya koymayı hedeflemektedir. Çalışmanın temelinde MBTI kişilik ile mobbinge maruz kalma algısı arasındaki ilişkiler ve sosyal etkileşim kaygısının bu süreçteki etkileri incelenmiştir. Sosyal etkileşim kaygısı, bireyin iş ortamında iletişim kurma ve kendini ifade etme sürecinde yaşadığı kaygı düzeyini temsil etmektedir. Literatürde yapılan araştırmalar, mobbing davranışlarının hem kişisel özelliklerden hem de sosyal kaygı düzeyinden etkilendiğini göstermektedir. Kişilik özelliklerinin mobbing davranışını etkileyip etkilemediği ve sosyal etkileşim kaygısının bu ilişkide aracı rol oynayıp oynamadığı teorik bir çerçevede ele alınmıştır. Araştırma sonuçlarının, işletmelerde insan kaynakları politikalarının geliştirilmesine ve mobbingin önlenmesine yönelik stratejilere katkı sağlaması beklenmektedir. Bu çalışmada; nicel bir araştırma modeli benimsenmiş ve İstanbul’daki çeşitli sektörlerden 369 çalışan örneklem olarak seçilmiştir. Katılımcılardan kişilik özellikleri, maruz kaldıkları mobbing davranışı algısı ve sosyal etkileşim kaygılarıyla ilgili veriler, yapılandırılmış anket aracılığıyla toplanmıştır. Veriler, istatistik paket programları kullanılarak analiz edilmiş; yapısal eşitlik modeliyle de hipotezler test edilmiştir.

This study aims to investigate the effect of employees’ personality traits on exposure to workplace mobbing and the mediating role of social interaction anxiety in this relationship. The research seeks to reveal psychosocial dynamics that are often overlooked in the workplace but directly impact employees productivity and psychological well-being. The study primarily examines the relationship between MBTI personality types and the perception of exposure to mobbing, as well as the influence of social interaction anxiety in this process. Social interaction anxiety represents the level of anxiety an individual experiences during communication and self-expression in the workplace. Previous research indicates that mobbing behaviors are influenced by both personality traits and social anxiety levels. This study theoretically addresses whether personality traits affect mobbing behavior and whether social interaction anxiety serves as a mediator in this relationship. The findings of the research are expected to contribute to the development of human resource policies and strategies aimed at preventing mobbing in organizations. A quantitative research design was adopted, and a sample of 369 employees from various sectors in Istanbul was selected. Data on personality traits, perceptions of mobbing exposure, and social interaction anxiety were collected through a structured questionnaire. The data were analyzed using statistical software, and confirmatory factor analysis (CFA) and path analyses were conducted.
Keywords: Bullying in the workplace; Kişilik; MBTI; Mobbing; Mobbing, İş yeri; Mobbing, Workplace; Personality; Social Interaction Anxiety; Sosyal Etkileşim Kaygısı; Yıldırma, İş yerinde