Gelişmekte olan ülkelerde devlet borçlarının kalkınma üzerindeki etkisi ve Türkiye örneği - Çetin, Müzeyyen Özlem (My University, 2005)
Gelişmekte Olan Ülkelerde Devlet Borçlarının Kalkınma Üzerindeki Etkisi ve Türkiye Örneği adlı çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde büyüme ve kalkınmaya ilişkin tanımlara yer verilmektedir. Burada teorik çerçevede büyüme modellerine ve kalkınma teorilerine yer verilmektedir. İkinci bölümde Gelişmekte Olan Ülkeler ve Gelişmiş Ülkeler arasındaki ilişkilere değinilmektedir. Ayrıca Singapur, Malezya, G. Kore gibi ülkelerin kalkınma hikayelerine yer verilmektedir. Üçüncü bölümde Gelişmekte Olan Ülkelerde devletin ekonomideki rolü ve dolayısıyla kamu politikalarının kalkınma üzerindeki etkisi konusunda yoğunlaşılmaktadır. Asya Kaplanı tabir edilen ülkelerde kalkınmanın en azından ilk aşamalarında kamu politikalarının önemli olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır. Dördüncü bölümde devlet borçlarının kalkınmaya hangi durumlarda faydalı olabileceği açıklanmaktadır. Borçların verimli alanlarda kullanılması ve borçların çevrilebilirliğinin sağlanmasının gereği açıklanmaktadır. Çalışmanın beşinci bölümü ise Türkiye ekonomisinin 1980-2003 dönemini mercek altına almaktadır. Türkiye ekonomisinin bu dönem içersinde geçirdiği değişime yer verilmektedir. Borçlanma ile ilgili veriler ortaya konmakta ve bunların yatırımlar ve büyüme üzerindeki etkileri incelenmektedir. Borçlanmada çoğu büyüklükte eşik değere ulaşılmıştır. Yatırım harcamalarının konsolide bütçe içindeki büyüklükleri oldukça düşüktür. Büyüme oranları da dalgalıdır. Büyümede son yıllarda istikrar sağlandığı görülmektedir. Ayrıca beşinci bölümde, yatırımlar ve büyüme arasındaki ilişki regresyon analizi yardımıyla incelenmektedir. Müzeyyen Özlem ÇETİN

This study which name is The Effect of State's Debts on Development in Developing Countries And The Sample of Turkey formed five chapters. The first chapter is about growth and development. On the other hand it includes models of growing and theory of development. Second chapter is about relation between Developing Countries and Developed Countries. Also this chapter is about development histories of Singapur, Malaysia, South Korea and similar countries. Third chapter explains economic role of state and public policy on development. The countries, which is called Asian Tiger, at least use the public policy the first steps of development. State's debts and their effects on development are argued in the forth chapter. Use the state's debts at productive area and turn back to debts are explained in this chapter. The countries, which come to the limits of run into debts, are very difficult position. The fifth chapter is about 1980-2003 period of Turkish economy. The change of Turkish economy in this period is searched in this chapter. Fifth chapter is about relation debts, investments and growth in Turkey. The growing rates in 1980-2003 are very unstable. But last years they have stabilization. Fifth chapter also contain a regression analysis. It searches relation between investments and growing rates. Müzeyyen Özlem ÇETİN
Keywords: Borçlar, Kamu; Kalkınma Ekonomisi